Похапшене вехабије из БиХ у Аустрији

Жељка Домазет
Похапшене вехабије из БиХ у Аустрији

Беч, Сарајево - Екстремни припадници вехабијског покрета из БиХ, Сирије и још неколико земаља похапшени су у великој антитерористичкој акцији коју је јуче у раним јутарњим часовима у Бечу и Грацу покренула аустријска полиција.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је "Гласу Српске" да је у Аустрији ухапшено 15 лица међу којима има и држављана БиХ.

- Међу ухапшенима су држављани БиХ који се тренутно налазе у Аустрији, али и они који су некада били држављани БиХ, али су у међувремену добили аустријско држављанство. Наше безбједносне агенције су на захтјев Аустрије вршиле одређене провјере - нагласио је Мектић.

Додао је да је обрада података у току и да су у БиХ испитивана одређена лица која се евентуално могу довести у везу са ухапшенима.

- Врше се провјере и радимо заједно. У овом тренутку не можемо откривати на којим локацијама се врше провјере - рекао је Мектић.

Директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Перица Станић потврдио је за "Глас Српске" да је међу ухапшенима четири или пет лица из БиХ.

- Припадници SIPA су помагали аустријским безбједносним агенцијама када је ријеч о овим лицима. Детаље још слажемо и сумирамо - рекао је Станић.

Према наводима аустријских медија у Бечу и Грацу је ухапшено 14 особа осумњичених за организовање радикалне исламистичке организације и регрутовање нових чланова. Међу њима су и три жене, а ухапшени имају између 21 и 49 година. Већина је ухапшена у вјерским просторијама удружења која окупљају радикалне исламисте, а међу њима има и држављана Сирије, Бугарске и Македоније.

У акцији, планираној неколико седмица, учествовало је чак 800 полицајаца. Поред редовне полиције, ангажоване су јединице специјалне полиције "Кобра" и агенти тајне службе.

Извршене су рације у становима и џамијама које нису дио исламске заједнице у Бечу и Грацу. Мета рација су били људи са подручја бивше Југославије за које се сумња да су успоставили џихадистичку мрежу у Аустрији и који су надзирани дуже вријеме. Илегалне џамије које су биле мета рација и које у Аустрији зову "џамијама из задњег дворишта", спонзорисане су новцем из иностранства, углавном из арапских земаља.

- Операције још трају и једино могу потврдити да је ухапшен одређени број осумњичених - рекао је портпарол аустријске полиције Фриц Грундниг.

Градоначелник Граца Зигфрид Нагел рекао је да се ради о успјешној акцији и да треба дјеловати против свих оних који угрожавају суживот у граду.

- У Грацу су уклоњени вехабијски сијачи мржње - истакао је Нагел.

Вјерује се је ова акција наставак разбијања мреже Мирсада Омеровића званог Ебу Тејма, проповједника из БиХ који је у јулу прошле године осуђен на 20 година затвора због регрутовања младих бораца за терористичку организацију Исламска држава. Он је ухапшен у великој акцији сламања џихадске мреже у Аустрији 2014. године са још 12 људи од којих је неколико из БиХ. Међу њима су били и Мухамед Порча из Сарајева, један од водећих људи вехабијске заједнице у Бечу, Суад Рамић из Осмака код Тузле, који живи у Аустрији и Санди Суљић из Зенице, настањен у Грацу.

У извјештају, које је лани на захтјев Слободарске партије Аустрије аустријском парламенту доставио министар унутрашњих послова Волфганг Соботка, наведено је да је 287 грађана Аустрије и симпатизера Исламске државе планирало да отпутује у ратне зоне у Сирији и Ираку како би се придружило џихадистима, а међу њима су најбројнији Чечени и држављани БиХ. Беч већ дуже вријеме слови као најјачи центар вехабија с простора бивше Југославије.

Албанац

Аустријске власти саопштиле су да јучерашња акција није повезана са хапшењем 17-годишњег Аустријанца албанског поријекла Лоренца К, који је осумњичен за планирање напада у Бечу. Ухапшени младић тврдио је да му је Мирсад Омеровић идол и узор.

Ко је Ебу Тејма

У пресуди Мирсаду Омеровићу званом Ебу Тејма је наведено да је он опрао мозак десетинама људи старих између 14 и 30 година и већи број њих пријавио за борбу у Сирији на страни Исламске државе. Омеровић је након распада Југославије отишао из БиХ у Беч и проповиједао у разним градовима Аустрије и јужне Њемачке. Временом је постао кључна фигура за пропаганду Исламске државе на том подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана