Поџић би да помаже Украјини

Ведрана Кулага Симић
Поџић би да помаже Украјини

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Иако БиХ званично није изабрала страну у руско-украјинском сукобу, министар одбране БиХ Сифет Поџић одлучио је да се одазове позиву и учествује на састанку под називом “Контакт група за одбрану Украјине” током којег би савезници могли одлучити и да ли ће тој земљи бити испоручени најмодернији тенкови.

У Министарству одбране (МО) БиХ је потврђено да ће Поџић данас бити међу учесницима састанка у војној бази Рамштајн у Савезној Републици Њемачкој на позив америчких војних званичника.

- На састанку украјинске контакт групе за одбрану Поџић учествује на позив секретара одбране САД Лојда Остина и предсједавајућег заједничких начелника генералштабова генерала Марка Милија - саопштено је МО БиХ.

Замјеник министра одбране Мирко Околић, за “Глас” тврди да се Поџић није консултовао с њим по питању одласка на састанак у њемачку војну базу, гдје ће бити ријечи о слању нове помоћи властима у Кијеву.

- Са мном нико ништа није усаглашавао, а не знам да ли је с кабинетом. Он је отишао на њихов позив и то је то. Ријеч је о интерној одлуци министра јер о томе није разговарано - истакао је Околић.

Поџић је, према његовом мишљењу, вјеровао да треба да се отисне на тај пут.

- Имамо различите ставове о том сукобу. Жао нам је због тренутне ситуације, али ми, односно српска страна сматра да се не треба мијешати већ задржати неутралан став, а они другачија размишљања, односно да се ставе на страну Украјине. То је њихов, али није званичан став БиХ - подвукао је Околић и посјетио да БиХ, као држава, није заузела званичан став о руско-украјинском сукобу.

На питање да ли је иначе пракса да се о одласцима на састанке изван земље, обављају одређене консултације у врху ресора одбране, Околић каже да би тако требало да буде.

- Ако се може постићи компромис и договор о теми састанка на који се иде, то су добре ствари и заједнички напори, а ако не, као што је сада случај, онда свако по свом нахођењу уради дио посла који мисли да треба. И то не само тако у Министарству одбране, већ и у другим заједничким институцијама - рекао је Околић.

Поџић, који је кадар Демократске фронте коју предводи Жељко Комшић, већ је самостално, односно без сагласности свих чланова Предсједништва БиХ био на састанцима на којима је расправљано о Украјини. Он је са начелником Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенадом Машовићем у мају прошле године присуствовао на онлајн састанку с министрима одбране више од 40 земаља који је, такође, одржао амерички министар одбране с украјинским званичницима.

Хијерархија

Нарушавање хијерархије и уставних правила није страни појам на нивоу БиХ, посебно на дипломатским пољима. Махом су бошњачки и хрватски чланови у прошлом сазиву Предсједништва БиХ на састанцима изван граница земље износили ставове који претходно, како налажу прописи, нису усаглашени на нивоима институције, а такво понашање дало је вјетар у леђа и појединцима у амбасадорским фотељама да своје ставове промовишу као ставове БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана