Подржан пројекат изградње ауто-пута Бањалука - Каменско, граница Хрватске

Срна
Подржан пројекат изградње ауто-пута Бањалука - Каменско, граница Хрватске

САРАЈЕВО - Влада Хрватске и Савјет министара данас су на заједничкој сједници подржали иницијативу за закључивање споразума о сарадњи на пројекту изградње ауто-пута Гламочани /Бањалука/ - Каменско, односно граница Хрватске.

Надлежна министарства биће задужена да формирају заједничко радно тијело које ће започети све потребне активности и радње за припрему споразума о сарадњи на пројекту изградње овог ауто-пута, саопштено је из Савјета министара.


Поздрављен је успјешан завршетак изградње међудржавног моста преко ријеке Саве код Градишке, а Влада Хрватске задужиће "Хрватске цесте" да осигурају што бржи завршетак пута од моста да би могао бити стављен у функцију чиме би се остварила боља саобраћајна повезаност Хрватске и БиХ.

На заједничној сједници данас су разматрене 32 тачке дневног реда из осам области, у оквиру којих бројна питања из области инфраструктуре.

Влада Хрватске и Савјет министара су поздравили потписивање споразума о реконструкцији моста на граничном прелазу Гуња–Брчко којим ће се створити услови за покретање свих потребних активности везаних за реализацију пројекта реконструкције овог моста.

Подржана је и иницијатива за закључивање Споразума о сарадњи на пројекту изградње нових мостова преко ријеке Саве на граничним прелазима Брчко-Гуња и Орашје-Жупања.

Усаглашено је да изградња нових мостова остаје у дугорочном плану сарадње, а одлука о изградњи биће донијета на основу извјештаја заједничког радног тијела.

Влада Хрватске и Савјет министара подржавају припрему споразума о реконструкцији моста Нови Град–Двор, те ће задужити Министарство мора, транспорта и инфраструктуре Хрватске и Министарство комуникација и транспорта да га, у року од три мјесеца, припреме за потписивање.

Влада Хрватске и Савјет министара подржавају Пројект изградње пута Мостар - Широки Бријег - Груде - граница БиХ /Горица/ и Хрватска Доњи Вињани - Имотски - Загвозд, а надлежна министарства биће задужени да заједно с Хрватским цестама и "Аутоцестама Федерације БиХ", у року од 30 дана усагласе спојну точку.

Дата је подршка пројекту изградње брзог пута на релацији Јајце-Бихаћ-Кладуша-граница БиХ и Хрватске, као и иницијативи за закључивање споразума на пројекту реконструкције пута Посушје-Аржано, дионица Вир-гранични прелаз Пазар Ажано.

Подржана је и иницијатива за поновно успостављање међународног жељезничког саобраћаја на релацији Плоче-Чапљина-Сарајево-Загреб и у обрнутом смијеру, као и иницијатива за обнову и модернизацију Унске пруге, те поновног успостављања међународног жељезничког транспорта на њој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана