Подршка штедишама Љубљанске банке у поступку пред евопским судом

Срна
Подршка штедишама Љубљанске банке у поступку пред евопским судом

САРАЈЕВО - БиХ ће искористити своје право у складу са Европском конвенцијом да се умијеша и интервенише као трећа страна у поступку "Ката Ландика и други против Словеније", једногласан је закључак Савјета министара на данашњој сједници у Сарајеву.

У саопштењу Савјета министара наводи се да су министри донијели овај закључак након што је усвојена Информација о поступку пред Европским судом за људска права, чиме је практично прихваћен позив за интервенцију БиХ као треће стране у овом поступку.

У Информацији Канцеларије агента Савјета министара пред Европским судом за људска права наводи се да је ријеч о поступку по жалби држављана БиХ у вези са кршењем права на имовину због одбијања власти Словеније да исплати апликантима стару девизну штедњу која је била положена у сарајевској подружници Љубљанске банке.

Према Информацији, Словенија је раније обавијестила Комитет министара Савјета Европе да је из сарајевске пословнице Љубљанске банке запримила 16.700 захтјева за поврат штедње у висини око 90 милиона евра, те да је исплатила око 78 милиона евра.

Словенија је истовремено оспорила дио одговорности за исплату дијела штедње који је положен на јединствене рачуне грађана у складу са Законом о утврђивању и реализацији потраживања грађана у поступку приватизације Ф БиХ, пребацујући одговорност на БиХ.

-С обзиром на то да се ради о великом броју држављана БиХ који годинама потражују своја права исплате старе девизне штедње у значајним износима, оцијењено је да је укључивање БиХ у поступак у општем интересу - наведено је у саопштењу.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства финансија и трезора о провођењу Споразума о питањима сукцесије која даје преглед активности о спровођењу овог споразума и његових пратећих анекса.

На сједници су усвојени одговарајући закључци и дата задужења представницима БиХ у заједничким тијелима за спровођење анекса ради заштите интереса БиХ.

Члан Заједничког одбора за Анекс А Споразума који се односи на расподјелу покретне и непокретне имовине задужен је да иницира сазивање Заједничког одбора и предузме потребне активности како би овај одбор рјешавао питања из своје надлежности.

Овлашћени представник БиХ у Одбору за Анекс Б Споразума у вези с расподјелом дипломатске и конзуларне имовине задужен је да настави активности ради коначне расподјеле имовине дипломатско конзуларних представништава бивше СФРЈ.

Савјет министара дао је подршку Преговарачком тиму за Анекс Ц Споразума који се односи на финансијска потраживана и дуговања, како би се постигла сагласност око расподјеле преосталих потраживања бивше СФРЈ, као и да се предузму потребне активности како би се умањили негативни учинци дугова бивше СФРЈ који се односе на БиХ.

У закључцима су дате јасне смјернице за поступање представника БиХ у конкретним предметима унутар овог анекса.

Ради ажурирања сукцесије архивских фондова бивше СФРЈ, директор Архива БиХ ће интензивирати активности на дигитализацији и преузимању архивских фондова бивше СФРЈ, а Министарство финансија и трезора ће у буџету Архива БиХ обезбиједити намјенска средства ради дигитализације сукцесије архивских фондова бивше СФРЈ.

Ради ефикасне примјене Анекса Г у Хрватској и Србији, Министарство правде ће, у координацији са осталим нивоима власти у БиХ, ажурирати активности на закључивању билатералних уговора о имовинскоправним односима с тим државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана