Подијељен новац за рад представништава у иностранству: Русији највише, Израелу најмање

 Маријана Миљић Бјеловук
Подијељен новац за рад представништава у иностранству: Русији највише, Израелу најмање

БАЊАЛУКА - За рад представништава Српске у иностранству у овој години предвиђено је 5,30 милиона марака, а највише новца и то 960.000 марака добиће оно са сједиштем на адреси у Москви.

Одлука о расподјели новца за финансирање рада представништава РС у иностранству за 2023. годину нашла се јуче и пред министрима у Влади Српске, на коју су дали зелено свјетло.

Након Представништва Српске у Руској Федерацији за које је планирано највише новца, на другом мјесту налази се оно са сједиштем у Београду, за чији рад је у овој години предвиђено 930.000 марака.

Нешто тањи износ новца и то 780.000 марака планиран је за Представништво Српске у Белгији, док ће 30.000 марака мање, тачније 750.000 бити прослијеђено за рад Представништва у Аустрији, које се налази на адреси у Бечу.

- За рад Представништва у САД - Вашингтону у овој години планирано је 620.000 марака, док је за оно са сједиштем њемачком граду Штутгарту предвиђено нешто више од пола милиона, односно 540.000 марака - наведено је у одлуци о расподјели новца.

Представништва Новац

Русија         960.000

Србија        930.000

Белгија       780.000

Аустрија    750.000

САД           620.000

Њемачка    540.000

Грчка                   400.000

Израел       320.000

Одобрени износ за рад представништава у 2023. години (у КМ)

 

Од осам представништава Српске најмање новца је у овој години планирано за представништво у Грчкој и Израелу и то 400.000, односно 320.000 марака.

У одлуци, коју је скројило Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу РС, а која се јуче нашла пред министрима, наведено је да ће новац на рачуне представништвима бити дозначиван мјесечно или квартално, односно у складу са приливом средстава у буџет Републике Српске.

- Новац ће користити за финансирање редовних активности, односно за унапређење привредне сарадње са субјектима у земљама гдје се налазе сједишта представништава, као и подстицање страних улагања у Српску - наведено је у одлуци.

Шеф Представништва РС у Русији Душко Перовић каже да није упознат да је Влада расподијелила новац за рад својих представништава у иностранству.

- Због инфлације и раста свих трошкова тражили смо, чини ми се, нешто већи износ новца него што нам је одобрен. Поскупјело нам је изнајмљивање канцеларија, курс се промијенио, сви трошкови иду узлазном путањом. Не знам да ли ће нам одобрени износ новца бити довољан, али преживјећемо - рекао је “Гласу Српске” Перовић и додао да је одобрени износ за ову годину поприлично једнак оном који су утрошили у прошлој години.

Мађарска

У Српској се у посљедње вријеме често спомиње оснивање и отварање представништва у Мађарској.

- Мађарска је недавно била у нашем фокусу као потенцијална дестинација за оснивање новог представништва. То је и даље случај, нарочито због добре сарадње између двије земље. Међутим, у посљедње вријеме смо свједоци да су се због сукоба у Украјини многе ствари на геополитичком плану промијениле, тако да смо за сада одлучили да реализација те идеје још мало причека - рекао је раније “Гласу” министар за економске односе и међународну сарадњу РС Златан Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана