Подигнута оптужница за злочине у Јошаници код Фоче

Срна
Foto: БИРН БиХ

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бившег припадника такозване Армије БиХ Амела Исића због учешћа у убиствима српских цивила у фочанском селу Јошаница и околним засеоцима крајем 1992. године.

На терет му се ставља ратни злочин против цивилног становништва, организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина и повреде закона или обичаја рата.

Исића терете да је у својству припадника батаљона "Ватра" вишеградске бригаде тзв. Армије БиХ крајем 1992. године учествовао у нападу на село Јошаница у општини Фоча, као и на околне засеоке, настањене углавном српским цивилима.

"Приликом напада убијено је 56 лица српске националности, 10 је рањено, а куће и помоћни објекти уништени и запаљени", наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Према саопштењу, Исић је осумњичен да је са другим припадницима такозване Армије БиХ, лично и директно учествовао у убиствима више жртава у нападнутим селима.

Наведено је да ће Тужилаштво наводе оптужнице доказивати позивањем око 160 свједока, једног стручног вјештака и прилагањем више стотина доказних материјала.

Према информацијама из Тужилаштва, Исић је држављанин БиХ и Шведске.

На Никољдан 1992. године у фочанској мјесној заједници Јошаница муслиманска војска убила је 56 мјештана српске националности, многе од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце.

За злочине у Јошаници тренутно се води поступак у Суду БиХ против 13 бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ.

Оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана