Подигнута оптужница против Вилдана Кључе због сумње да је више од деценије био члан ИСИЛ-а

Г.С.
Подигнута оптужница против Вилдана Кључе због сумње да је више од деценије био члан ИСИЛ-а

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигнуло је оптужницу за Вилдана Кључа због организовања терористичке групе и судјеловања на ратиштима у Сирији и Ираку.

Оптужени Кључо, рођен 1986. у Мостару, се терети да је од 2012. године боравио на подручју Сирије и Ирака, гдје се борио у структурама војне јединице "Ахмед Асафа" на територији коју је контролисао ИСИЛ, који је од Вијећа сигурности УН-а проглашен терористичком организацијом.

Оптужени се терети да је дана 28.08.2012. године, отпутовао редовним летом Сарајево - Истанбул у Турску, те након тога илегално прешао границу између Турске и Сирије, са намјером да се прикључи терористичким групама које дјелују на том подручју.

Прикупљени су докази да се оптужени прикључио у оквиру терористичке организације војној јединици "Ахмед Асафа" која је постала саставни дио терористичке организације ИСИЛ-а на подручју Сирије и Ирака,, чији припадници су свакодневним оружаним акцијама, и то нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама, чинили терористичке акте у намјери насилне измјене уставног поретка и режима на том подручју.

У оптужници се  наводи да је оптужени као припадник у војним јединицама судјеловао у ратним дејствима као припадник терористичке организације све до 2023. године, односно до преласка на територију Републике Турске и повратка у БиХ, чиме је овај оптужени провео више од деценије на подручју Сирије и Ирака те је један од оптужених из БиХ, са најдужим боравком на том подручју, преноси Кликс.

Оптужени се терети да се придружио и постао припадник терористичке организације, чиме је починио кривично дјело-организирање терористичке групе из члана 202д. став 2. у вези са ставом 1., а све у вези са кривичним дјелом тероризам из члана 201. Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем више свједока, те прилагањем материјалних доказа. Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање. Кључо се тренутно налази у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана