Подигнута оптужница против шест особа за ратне злочине над српским цивилима код Високог

Срна
Подигнута оптужница против шест особа за ратне злочине над српским цивилима код Високог

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против шест особа осумњичених за ратне злочине над цивилима српске националности на подручју Високог.

Оптужница је подигнута против Зијада Кадрића /72/, Хајдурина Халиловића /64/, Асима Хамзића /75/, Миралема Ченгића /63/, Самира Селимовића /54/ и Амира Муртића /52/.

Они се терете да су од маја до краја 1992. године у логору који се налазио у касарни "Ахмет Фетахагић" мучили, пљачкали, нечовјечно поступали и физички и психички злостављали цивиле српске националности са подручја Високог, међу којима су биле жене, дјеца и особе старије животне доби.

Према наводима оптужнице, у злостављању у наведеном логору у периоду од око осам мјесеци било је више стотина цивила који су држани без довољно хране, основних хигијенских услова, у неусловним и претрпаним просторимама, гдје су били подвргнути свакодневни злостављањима, премлаћивањима, мучењу, те понижавајућим поступцима према женама и малољетницима.

Радње које се осумњиченима стављају на терет описане су у 109 тачака и подтачака оптужнице, које ће Тужилаштво доказивати позивањем 90 свједока и стручних вјештака те улагањем већег броја доказних материјала, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана