Подигнута дисциплинска тужба против Диане Кајмаковић

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а Босне и Херцеговине поднио је данас Првостепеној дисциплинској комисији ВСТС-а дисциплинску тужбу против тужиоца Диане Кајмаковић, чиме је покренут дисциплински поступак против именоване.

Тужба је поднесена због сљедећих дисциплинских прекршаја, прописаних чланом 57. Закона о ВСТС:

Кориштење функције тужиоца како би се прибавиле неоправдане користи за себе или друге особе

Мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или потцјењивања њихових активности

Понашање у суду или тужилаштву и изван суда или тужилаштва које штети угледу тужилачке функције

Било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности и доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва.

Канцлерија је такође поднијела Захтјев за привремено удаљење од вршења дужности тужене Диане Кајмаковић до окончања покренутог дисциплинског поступка, на основу члана 79. тачке ц) и д) Закона о ВСТС: "Судија или тужилац могу бити привремено удаљени од вршења дужности: (ц) ако је против њега покренут поступак разрјешења; (д) ако је покренут дисциплински поступак за дисциплински прекршај, а Савјет утврди да се дисциплинска одговорност не може на прави начин утврдити, а да се судија или тужилац привремено не удаљи од вршења дужности током поступка.

Канцеларија је затражила изрицање ове дисциплинске мјере разрјешења од дужности тужене јер сматра да се дисциплински поступак не може несметано водити без њеног удаљења.

Одлуку о евентуалном привременом удаљењу од вршења дужности судије, по наведеном захтјеву, према члану 79. Закона о Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине, доноси Првостепена дисциплинска комисија.

САД су 26. септембра санкционисале Кајмаковић, теретећи је за тешка кривична дјела, а осим тога њено име је помињано и у апликацији Скај коју су криминалци користили за незаконите радње.

"Упркос обавези да не чини малверзације, Кајмаковић је јасан примјер корумпираног државног тужиоца, повезаног с криминалним организацијама. Као дио ширих активности за сузбијање организованог криминала и трговине наркотицима, истражиоци су анализирали приватну комуникацију посредством криптованих апликација. Криминалци, који су користили овај канал комуникације, спомињали су Кајмаковић која је радила на неким од истрага везаних за ове активности. Као подршку трговцима наркотика и другим криминалцима, Кајмаковић је помагала у прикривању доказа, спречавању кривичног гоњења те је на друге начине помагала незаконите активности у замјену за личну корист. Покушала је блокирати истрагу против појединаца из криминалног миљеа, са којима је очигледно сарађивала", саопштили су из америчког Министарства финансија (ОФАЦ) које ју је санкционисало.

Недуго након тога је покренута дисциплинска истрага против ње, а сада је подигнута и тужба те коначно затражена суспензија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана