Подаци и новац хакерима "на тацни"

 Маријана Миљић Бјеловук
Подаци и новац хакерима "на тацни"

БАЊАЛУКА - Већина институција на нивоу БиХ није заштићена од хакерских напада, што може угрозити пословање јавне управе, али и довести до крађе података и новца који је неопходан за функционисање земље.

На то је упозорила Канцеларија за ревизију институција БиХ која је спровела ревизију учинка под називом "Активности институција БиХ на обезбјеђењу основних претпоставки за сајбер безбједност".

Ревизори су након провјере институција на нивоу БиХ навели да оне нису биле ефикасне када је ријеч о доношењу прописа у области сајбер безбједности.

- Само 14 од 68 институција БиХ донијело је акте управљања информационом безбједношћу у складу с политиком управљања том области - навели су ревизори.

Наглашавају и да би све то могло угрозити институције БиХ и грађане, а то су објаснили и кроз примјере.

- Угрожавање система е-влада могло би да доведе до обуставе рада Савјета министара, што би могло утицати на кашњење у доношењу важних одлука за јавну управу и грађане. С друге стране, нападом на информациони систем Министарства финансија и трезора била би угрожена евиденција свих финансијских трансакција, али било би обустављено и плаћање - појаснили су ревизори.

Подсјетили су да су активности на доношењу стратешког и законског оквира сајбер безбједности покренуте још 2017. године, али и да пет година након тога, те активности нису окончане.

- Иако је Савјет министара још прије пет година задужио Министарство безбједности да у кратком року успостави ЦЕРТ, односно ти­м за одговор на рачунарске инциденте, то није урађено. Институције на нивоу БиХ имају пасиван приступ у доношењу аката управљања информационом безбједношћу - став је ревизора.

Примјер да институције БиХ нису заштићене од хакерских напада јесте и Парламент БиХ. Наиме, у септембру ове године због хакерског напада данима нису укључивани рачунари у Парламенту БиХ, али и у појединим министарствима. Такође, уопште није било могуће више од 20 дана приступити интернет сајту поменутог парламента. Хакери су тада "убацили" вирус и закључали све податке, с тим што они нису били уништени, али им није било могуће приступити. Овим случајем бавило се и Тужилаштво БиХ.

Препоруке

Ревизори су саставили и препоруке надлежним институцијама, па су Савјету министара савјетовали да што прије дефинише рокове за припрему релевантних аката који се односе на сајбер безбједност.

- Такође, Министарство безбједности требало би што прије да формира ти­м за одговор на рачунарске инциденте - наведено је у препорукама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана