Почињу преговори за рјешење проблема гудронске јаме у Модричи: Да ли ће ђаци у школске клупе?

Маријана Миљић Бјеловук
Почињу преговори за рјешење проблема гудронске јаме у Модричи: Да ли ће ђаци у школске клупе?

БАЊАЛУКА  - Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да почетак школске године у Модричи неће бити одгођен због пожара у гудронској јами.

Навела је да нису добили ниједан захтјев од школа нити било које друге институције  да буде одгођена настава у овој општини.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник рекао је да је ситуација на терену задовољавајућа те да је то најважније.

- Није угрожено здравље становништва - казао је Випотник и додао да проблематика гудронске јаме траје од 60-их година прошлог вијека.

Випотник је навео да ће почетком септембра почети с преговори са једним међународним партнером, те да постоји велика нада да ће кроз тај пројекат са њима бити ријешен овај дугогодишњи проблем.

Навео је да на појединим мјестима пожар још тиња, те да ће се и даље вршити анализе ваздуха, воде и земљишта.

Начелница Службе за хигијену Института за јавно здравство Српске Весна Рудић Грујић рекла је да велики дио  препорука због пожара у гудронској мјери укинуте, те да остаје дио мјера за осјетљиве категорије.

Директор Института за заштиту и екологију Предраг Илић подсјетио је да су до сада извршена три мјерења ваздуха, те да је посљедње мјерења показало најбоље резултате.

- Како се пожар гаси, вриједност загађујућих материја пада. Урадићемо идућих дана још једно мјерења - рекао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана