Почиње процес подношења листи за локалне изборе: Шешељ не може на биралишта!

Независне
Почиње процес подношења листи за локалне изборе: Шешељ не може на биралишта!

САРАЈЕВО – Данас почиње процес подношења кандидатских листи за локалне изборе у БиХ који ће бити одржани 6. октобра ове године и сви који намјеравају да се њихово име нађе на гласачким листићима, то ће морати урадити до 8. јула до 16 часова.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ саопштила је да ће на лдокалним изборима 2024. учествовати 300 политичких субјеката што, како је рекла предсједница Ирена Хаџиабдић, представља смањење броја у односу на претходне године.

"На изборима 2020. године било 574, у 2016. години 451, а 2012. године 383 политичка субјекта", казала је Хаџиабдићева.

Када су у питању ови избори, ЦИК је запримила 122 пријаве политичких странака од којих је 117 овјерено, а запримљено је и 238 пријава за овјеру независних кандидата од којих је овјерено 146, те 43 представника националних мањина.

Навела је да су неке странке и независни кандидати одлучили да на изборима учествују као коалиције.

"На овим изборима учествују 113 политичких странака, 76 независних кандидата, 43 независна кандидата представника националних мањина, 59 коалиција и 9 независних листи кандидата", рекла је она.

Поред тога, ЦИК је одбио пријаву за 55 странака, укључујући и СДС.

"10 странака је уложило жалбујер су одбијени Предмет СДС, као што знате странка није поднијела број рачуна за финансирање изборне кампање", навела је Хаџиабдићева.

Још једна интересантна ствар током овјере политичких субјеката за изборе, догодила се и по питању Српске радикалне странке - др. Војислав Шешељ.

Наиме, ЦИК БиХ је наложио да се уклоне недостаци који су се тицали имена странке, а то је да се из назива избрише име Војислава Шешеља преноси Независне.

"Прихватили су захтјев па ће на локалним изборима наступити као СРС – Српска радикална странка", рекла је предсједница ЦИК-а.

Поред наведеног, Хаџиабдићева је појаснила да је ЦИК до 24. јуна запримио 37 приговора за изборе, од чега се 15 односи на преурањену кампању, 18 на злоупотребу јавних ресурса, двије на плаћену изборну кампању, једна на говор мржње и једна на рад опћинске комисије.

"У обуци предсједника и замјеника предсједнка бирачких одбора учествује више од 300 инструктора који су изабрани путем јавног огласа, а у току је и јавни конкурс за именовање предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора који је отворен до 28. јуна. До сада се пријавило 7.600 кандидата", рекла је Хаџиабдићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана