Почиње дисциплински поступак против судије Бранка Перића

ГС
Foto: Н1

Пред Дисциплинском комисијом Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) за данас је заказано припремно рочиште за судију Суда БиХ Бранка Перића, који је у неправоснажној пресуди у афери “Респиратори” имао издвојено мишљење, којег је мимо прописа прочитао.

Како је раније речено из Канцеларије дисциплинског тужиоца (КДТ), против судије Бранка Перића је покренут дисциплински поступак због “доношења одлука којим се очигледно крши закон или упорног и неоправданог кршења правила поступка” и “неоправданог кашњења у изради одлука или у другим радњама у вези с обављањем дужности судије или било каквог другог поновљеног непоштовања дужности судија”.

Након изрицања првостепене пресуде у предмету “Респиратори” у априлу ове године, КДТ је против судије Перића формирао предмет по службеној дужности. Касније је подигнута дисциплинска тужба. На рочишту заказаном за данас требала би се прочитати дисциплинска тужба, као и предложити свједоци и докази које обје стране намјеравају саслушати и провести током поступка.

Перић је предсједавао судским савјетом које је првостепеном пресудом осудило бившег федералног премијера Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) Фахрудина Солака и власника фирме “Ф.Х. Сребрена малина” Фикрета Хоџића на укупно 15 година затвора за злоупотребе приликом набавке респиратора вриједних 10,5 милиона марака током пандемије вируса корона, док је некадашња Федерална министарка финансија Јелка Миличевић ослобођена оптужбе за несавјестан рад у служби.

Он је током изрицања првостепене пресуде рекао да је она донесена већином гласова судија Браце Ступара и Горана Радевића, преноси Аваз.

- Ја нисам подржао већинско мишљење. Моја процјена се потпуно разликује - казао је Перић током изрицања пресуде, и навео да сматра да није доказано кривично дјело злоупотребе положаја и намјера оптужених.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана