Сабор СНСД-а у Добоју; СНСД - народна партија која се залаже за мир и стабилност ФОТО

Срна
Сабор СНСД-а у Добоју; СНСД - народна партија која се залаже за мир и стабилност ФОТО

ДОБОЈ - У Добоју се одржава седми Сабор СНСД-а на којем ће бити изабрани предсједник странке, нови сазив Главног одбора, те Статутарна и Надзорна комисија.

СНСД је народна партија и партија српског народа која се залаже за мир и права Републике Српске, те покушава да обезбиједи што бољи живот за све грађане, поручио је данас лидер ове странке Милорад Додик.

Додик је у обраћању на седмом Сабору СНСД-а у Добоју поздравио све присутне, госте из Србије, Русије, Кине, Црне Горе, те представнике политичких партија и сарадника из Републике Српске, Асоцијације "Ствараоци Српске", Прве СДС и ХДЗ-а.

Он је истакао да је СНСД моћна и најважнија политичка партија на простору Српске и БиХ, те да не одустаје од својих циљева.

"СНСД чини све да Српској осигура што је могуће боље услове на политичком и економском плану", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, СНСД је вратио достојанство Српској и учинио економију стабилном, а жели да настави тако да ради.

Он је навео да ће данашњи Сабор дати вољу и снагу да се иде напријед, додајући да СНСД побјеђује већ 20 година и данас има 54 представника у локалној власти и незаобилазан је фактор на нивоу БиХ.

Додик је предложио чланове Сабора који ће данас учествовати у раду овог организационог тијела, уз поруку да СНСД треба уважавати као што ће он уважавати остале.

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да стабилне републичке институције и имовина Српске никада нису упитне, као и да се СНСД годинама залаже за ова питања.

 

Додик је у извјештају, који је поднио пред седмим Сабором СНСД-а у Добоју, рекао да је ова партија заједно са својим коалиционим партнерима увијек обраћала пажњу на све категорије становништва у Српској.

Он је истакао да се Уставни суд БиХ претворио у егзекутора који жели да елиминише Републику Српску и он је антиуставан, те као такав гази БиХ, чији Устав би морао да брани.

"БиХ је присилна и несигурна заједница и историјски фалсификат. Она нема нити једну значајну идеју и то је земља у којој је све различито, подијељена је и различита, али присиљени смо да живимо у њој", рекао је Додик.

Он је поручио да је Република Српска јака, има добру сарадњу са Србијом, захваљујући којој је вратила додатно самопоуздање.

"Јака Србија је наш интерес и зато морамо радити заједно на јединству нашег народа и напустити све оно што јесте насиље из прошлости", истакао је Додик.

Додик је напоменуо да су циљ и политичка платформа СНСД-а мир и српско уједињење, на чему ова партија и ради.

"Борба наших чланова гдје год да су у свијету односи се на идеју српског јединства и очувања Републике Српске", закључио је Додик.
 

Предсједавајућа радног Предсједништва Сабора СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да је веома важно сачувати снагу СНСД-а како би СНСД чувао снагу Републике Српске за вријеме које долази и у којем ће се преламати многи процеси.
Цвијановићева је рекла да се 7. Сабор СНСД-а одржава у времену које је изузетно тешко и сложено, не само у БиХ, већ и у регији, цијелој Европи, али и на глобалном плану, а уз то је и обојено разним непринципијелним понашањима и разним страним уплитањима и манипулацијама с којима се, нажалост, и даље морамо борити.

"Зато је и важно да останемо посвећени очувању уставног статуса и капацитета Републике Српске, да останемо компактни и јединствени како бисмо што успјешније рјешавали економске и социјалне изазове", нагласила је Цвијановићева у обраћању у име радног Предсједништва Сабора СНСД-а у Добоју.



Она је додала да су се данас окупили да обаве важан политички и страначки посао, свјесни чињенице да сваки сабор или састанак било којег органа СНСД-а, као највеће политичке странке, изазива велику пажњу јавности.

"То је и логично с обзиром на то да је СНСД већ неколико изборних мандата на челу коалиције која креира најважније политике и економске процесе, али и одолијева притисцима којима је у континуитету изложена Република Српска", навела је Цвијановићева.

Она је захвалила гостима који су својим присуством увеличали Сабор СНСД-а, потврђујући на тај начин и добру сарадњу и добро међусобно разумијевање.  

Дачић: Србија чврсто стоји иза Српске и њеног предсједника Милорада Додика

Предсједник Социјалистичке партије Србије /СПС/ Ивица Дачић поручио је на данашњем седмом Сабору СНСД-а у Добоју да Србија и његова партија чврсто стоје иза Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика и нагласио да Српска никоме није поклоњена и да је настала на борби српског народа и жртвама које је поднијела.

"Република Српска се борила за равноправност. Многи говоре да су проблем Срби у БиХ и Српској. Не. Проблем је у томе ако се не поштује Дејтонски мировни споразум и равноправност сва три конститутивна народа, јер тако је настала БиХ, у Дејтону и за то је гарант и Србија", рекао је Дачић и додао да Републику Српску нико не смије да дира по Дејтонском мировном споразуму.

Он је оцијенио да међународни притисци треба да буду усмјерени према онима који желе унитарну БиХ, што, како је навео, неће моћи.

"Ми имамо проблем да требамо некоме да се правдамо зашто Србија не жели да прихвати територијални интегритет Косова, а нико се не пита како је и зашто нарушен територијални интегритет Србије. Зато је Србија чврста у својим ставовима, јер брани себе, и свако од нас је део тог простора. Ја сам рођен на Косову и ви сте овде рођени у Српској и не тражимо ми туђе, ми бранимо наше", поручио је Дачић.

Он сматра да српски, хрватски и бошњачки народ треба да нађу начин да живе у миру.

Дачић је изразио наду да ће Сабор данас реизабрати Милорада Додика за предсједника СНСД-а.

Вучевић: Потребни солидарност и слога

Предсједник СНС-а Милош Вучевић упутио је апел за солидарност и слогу у сложеним околностима по мале народе и изазовима на овом подручју, као и на Балкану, свијету, указавши на потребу доношења мудрих одлука у периоду када су актуелни дупли аршини у примјени међународног права над малим народима.
"Баш све што нам се дешава је аларм и позив да се окупимо, не да мислимо исто, већ да постоји заједнички меритум у очувању националног јединства", поручио је Вучевић, указавши на актуелне догађаје на Косову и Метохији.

Он је захвалио за позив да присуствује Сабору СНСД-а у Добоју који се, како је навео, одржава у сложеним околностима како на Балкану, тако и у свијету.

Вучевић је нагласио да је ово свечан догађај у духу свих заједничких активности које су биле и које ће бити у наредном периоду.

"То нам даје шансу да будемо поносни на све оне који су стварали наш народ и наше државе", поручио је Вучевић.



 Сабор је почео интонирањем химни Републике Српске и Србије, "Моја Република" и "Боже правде".

Сабору присуствују предсједавајућа радног Предсједништва СНСД-а Жељка Цвијановић, члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац, члан Главног одбора СНСД-а Срђан Амиџић, лидери Социјалистичке партије Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДЕМОСА Недељко Чубриловић, ДНС-а Ненад Нешић, Социјалистичке партије Српске Горан Селак, предсједници Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и Српске напредне странке Милош Вучевић, амбасадори Русије у БиХ Игор Калабухов и Кине Ђи Пинг, као и министри у Влади Републике Српске.

Лидер СНСД-а Милорад Додик раније је рекао да СНСД има са чиме да изађе пред народ јер је странка која је својим дјеловањем обиљежила политички живот Републике Српске.

Додик је рекао да СНСД има више од 200.000 чланова, те да ће на Сабору на који је позван 1.001 делегат и коме ће присуствовати више од 1.500 симпатизера, бити награђени угледни чланови странке, они који су важни за ову организацију и синоним су СНСД-а.

Додик је навео да су општински одбори СНСД-а као једини приједлог за предсједника странке доставили његово име, о чему ће бити одлучивано на данашњем Сабору.

Сабор се одржава на стадиону спортских игара у Добоју, а присуствује му више од 1.500 симпатизера СНСД-а, као и велики број гостију из Србије, Црне Горе, Македоније, Мађарске, те партнера из Српске и Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана