Почео пријем у Палати Републике, Додик дочекан аплаузом

Срна
Почео пријем у Палати Републике, Додик дочекан аплаузом

БАЊАЛУКА - У Палати Републике у Бањалуци почео је пријем, којег организује предсједник Републике Српске Милорад Додик, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, а на почетку свечаности интониране су химне Републике Српске и Србије.

Претходно, окупљени грађани поздравили су аплаузом предсједника Републике Српске којем је рапорт испред Палате Републике предао командир почасне јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Плато испред Палате Републике окићен је српским тробојкама а грађани су развили заставу дуж улице која води до улаза у Палату.

Пријему присуствују српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске, народни посланици, представници Републике Српске у заједничким институцијама, представници јавног и друштвеног живота Српске.

Након свечаности у Палати Републике предвиђено је обраћање предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Свечана академија поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе биће одржана вечерас у Новом Саду, а присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској, а установљен је на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а празнује се од 2020. године.

Идеју о том заједничком празнику Србије и Српске дали су руководиоци Србије Александар Вучић и Ана Брнабић у договору са руководством Републике Српске, предвођеним Милорадом Додиком.

Циљ успостављања Дана српског јединства, слободе и националне заставе јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, те јачање култа националне заставе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана