Почео комеморативни скуп у Поточарима

Срна
Почео комеморативни скуп у Поточарима

СРЕБРЕНИЦА - У Поточарима је почело обиљежавање 28 година од страдања Бошњака.

Обиљежавање је почело емитовањем видео-порука и обраћањима званичника у комеморативној сали у бившој фабрици акумулатора, коју је некадашњи високи представник Волфганг Петрич својом одлуком претворио у Меморијални центар.

Комеморацији присуствују бројни представници дипломатског кора и међународне заједнице у БиХ, те делегације из више земаља,  затим бошњачки представници свих нивоа власти у БиХ, предвођени члановима Предсједништва БиХ Денисом Бећирoвићем и Жељком Комшићем.

Након обраћања званичника, предвиђено је да  у 12 часова буде положено цвијеће и ода пошта настрадалима код централног спомен-камена у сакралном дијелу Меморијалног центра.

Потом ће услиједити вјерски обред и укоп посмртних остатака 30 идентификованих настрадалих у јулу 1995. године.

Данашњи скуп у Поточарима протиче мирно, а обезбјеђује га полиција Републике Српске, уз подршку осталих безбједносних структура у БиХ.

Путевима који воде ка Братунцу и Сребреници данас је забрањен саобраћај возилима изнад 3,5 тона носивости као и превоз експлозивних средстава.

Због данашњег обиљежавања 28 година од бошњачког и сутрашњег обиљежавања 31 године од српског страдања, начелник општине Сребреница Младен Грујичић је прогласио нерадним данима у општинској администрацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана