Почиње суђење Обрену Петровићу

ГС
Foto: Велибор Трипић

ДОБОЈ - У Окружном суду у Бањалуци почиер суђење бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу који је оптужен да је током поплава 2014. године изазвао опасност по животе људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 лица и имовинска штета већег обима.

Осим Петровића , оптужен је и бивши шеф Одсјека цивилне заштите у овом граду Милко Видаковић.

Оптужница их терети да су се о закон огријешили од 13. до 17. маја 2014. године, у вријеме катастрофалних поплава.

Из Тужилаштва су раније навели да је тада владала непосредна опасност од природне непогоде и надолазећа опасност од поплаве, усљед сталног раста водостаја ријеке Босне узрокованоог обилним падавинама, а да су Петровић и Видаковић били службена лица.

-Свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и нису уопште поступили по прописима о Цивилној заштити Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, Правилнику о узбуњивању и поступању грађана у случају опасности, Плану на спровођењу превентивних и оперативних мјера заштите и спасавања од поплава у граду Добоју у 2014. години и редосљеду активности у одбрани од поплава Цивилне заштите Добој - наводе из Тужилаштва.

Тиме су, како се додаје, “усљед пропуштања предузимања прописаних мјера и радњи, у критичном временском периоду, изазвали опасност за живот људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 лица и имовинска штета већег обима”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана