Почело обиљежавање 31 године од операције "Коридор"

Срна
Почело обиљежавање 31 године од операције "Коридор"

МОДРИЧА - Обиљежавање 31 године од пробоја Коридора, једне од најхуманијих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату, којом је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада око милион и по Срба у западном дијелу Републике Српске и Републике Српске Крајине, почело је данас у Дугој Њиви код Модриче.

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у току је литургија коју служи архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве.

Литургији присуствује министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и велики број грађана.

Након литургије биће служен парастос и положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежје погинулим борцима. Потом је планирано обраћање званичника, а затим пригодан умјетнички програм.

Обиљежавању ће, између осталих, присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Очекује се и присуство других званичника Српске, српских представника у заједничким институцијама, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено отаџбинског рата.

"Видовдан - пробој Коридора" обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.

Операцију "Коридор", чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом.

Комплетна акција завршена је 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана