Почела сједница Представнички дом Парламента БиХ

Срна
Почела сједница Представнички дом Парламента БиХ

САРАЈЕВО- Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ почео је засједање на којем би посланици, према предложеном дневном реду, требало да разматрају приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) и Закона о омбудсмену за људска права БиХ, који су битни за даљи процес европских интеграција БиХ.

Због сједнице Комисије за припрему избора Савјета министара, која је дала препоруку за потврђивање Срђана Амиџића за обављање дужности министра финансија и трезора у Савјету министара, почетак сједнице Представничког дома каснио је више од једног часа.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у БиХ, који је Савјет министара једногласно утврдио 11. маја, наглашавају се принципи интегритета носилаца правосудних функција, транспарентност рада, двостепеност при одлучивању и одговорност носилаца правосудних функција, укључујући подједнако судије, тужиоце и чланове ВСТС-а БиХ.

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у, са два амандана чији су предлагачи Албин Муслић и Предраг Којовић.
Измјене и допуне Закона, између осталог, уређују питања у вези са сукобом интереса чланова ВСТС-а и уводе обавезу судија и тужилаца да пријаве имовину и интересе, као једну од мјера у борби против корупције у правосуђу.

Истовремено се одредбама овог закона појачава дисиплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Предлагач закона Савјет министара истиче да је усвајање овог закона, у којем су уважена мишљења и сугестије надлежних европских институција и тијела, важан искорак у правцу испуњавања једног од 14 приоритета Европске комисије у процесу придруживања БиХ ка ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана