Посланици расправљају о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је почела осма посебна сједница Народне скупштине на чијем усвојеном дневном реду је разматрање Приједлога закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, по хитном поступку.

Овај акт који су предложили предсједник Републике Српске Милорад Додик, народни посланици и Влада Српске предвиђа да се одлуке Уставног суда БиХ неће примјењивати и извршавати на територији Републике Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Приједлог закона предвиђа да се лица која су дужна да поступају према одредбама овог закона изузимају од кривичне одговорности прописане кривичним законодавством БиХ, у погледу кривичних дјела у вези са извршењем овог закона и биће заштићена од институција Републике Српске.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да до петка, 23. јуна до подне повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда, којим је предвиђено одгађање сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Српске.

Сједници присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, представници Српске у заједничким институцијама и други званичници.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће посланици о апсолвираном дневном реду осме посебне сједнице гласати по његовом окончању.

Након осме, услиједиће девета посебна сједница о вету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Жељке Цвијановић на два закључка усвојена без консензуса на сједници Предсједништва, односно након што је Цвијановићева недавно прегласана на сједници Предсједништва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана