Шта су посланици рекли о закону којим клевета постаје кривично дјело

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - У Народној скупштини Републике Српске у току је расправа о приједлогу измјена Кривичног законика Српске, којим се, између осталог, као кривично дјело уводи клевета.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да поменути закон није најбољи који ће Српска усвојити, али да се од нечега мора почети.

- Бојазан која стиже од медија је можда и са правом, али нико не може да негира да постоје појединци који свјесно наносе зло и штету - рекао је Стевандић.

Нагласио је да је  закон прошао све процедуре, нацрт, јавне расправе, а до сада су најављена и три амандмана од стране посланика.

- Уз све критике које је трпио министар, сви ми који смо на страни овог спектра, за ова рјешења, знамо да нису најбоља рјешења. Има ствари који би требале бити боље. Између слободе мишљења и слободе изражавања не можемо ставити знак једнакости - рекао је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.

Посланик СНСД-а Младен Илић рекао је да је уважено све што је требало по питању изнесених сугестија у току јавних расправа о измјенама Кривичног законика.

- Не вежем уско медије за клевету. Немогуће је да неко добије казну од 100.000 марака. Постоје појединци који захваљујући својим изворима финансирања могу да учине и до десет пута исто кривично дјело - рекао је Илић и дода да му је жао што је политичка борба умијешана и у кројење измјена Кривичног законика.

Његов страначки колега Срђан Мазалица рекао је да "хладне главе" треба разматрати приједлог измјена поменутог закона.

- Клевете су нанијеле огромну штету појединим људима. Добро пласирана и артикулисана клевета наноси трајно обиљежје појединцима. Не ради се овдје о слободи мишљења - рекао је Мазалица и додао да је добро што је брисано кривично дјело увреда.

Посланици опозиције позвали су колеге из владајућих странака да размислe још једном и не гласају за криминализацију клевете.

- Притисак медија је уродио плодом јер је приједлог значајно измијењен у односу на нацрт измјена Кривичног законика, од смањења новчаних казни до брисања кривичног дјела увреда.  Много је других спорних одредаба, међу којима је и криминализација клевете. Ово није тренутак за доношење овог закона због тренутне кризе - рекао је посланик СДС-а Драгомир Васић.

ПДП-ов посланик Игор Црнадак рекао је да се поменутим законом од Српске прави црна рупа у којој “неће нико смјети да писне”.

- Мислим да министар правде није носилац овог закона јер он долази као идеја за обрачун са сваким обликом критичне мисли. Закон није дошао од стручних кругова, ни од Министарства правде  - навео је Црнадак. 

Нагласио је да ће они који буду оптужени за клевету проћи голготу од стране правосуђа, које како наводи, контролише власт.

-Овим законом биће угрожена слобода говора. Свако ко критикује неке друштвене процесе мораће ставити прст на чело -поручио је Црнадак.

Демос предложио пролонгирање

Предсједница Клуба посланика Демоса  у Народној скупштини Републике Српске  Споменка Стевановић рекла је да ће њен клуб предложити закључак да се донесе нови закон о медијима којим би било ријешено питање портала без импресума, за које је рекла да износе највише неистина а који ником не одговарају.

Она је рекла да предложене измјене Кривичног законика неће ријешити тај проблем и да зато предлаже да се ступање на снагу измјена пролонгира док не буде донесен закон о медијима.

Стевановићева је је затражила паузу, како би дошло до консултација свих клубова у вези с њеним приједлогом.

Шта пише у приједлогу

Министар правде Српске Милош Букејловић образложио је измјене тога акта.

Милош Букејловић рекао је да је Приједлогом измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске избрисано кривично дјело увреде, да кажњавање за увреду остаје у сфери прекршаја, док је у знатној мјери смањена казна код кривичног дјела против части и угледа.

Образлажући приједлог овог закона у Народној скупштини Републике Српске, Букејловић је рекао да се овим приједлогом закона уводе кривична дјела против части и угледа, и то кривична дјела клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи.

-Изношење неистина, личних и породичних прилика, излагање порузи одређених категорија лица превазишло је сваку норму друштвено прихватљивог понашања и на сваки начин обезвриједило људско достојанство, тјелесни и духовни интегритет, човјекову приватност, лични и породични живот - истакао је Букејловић.

Он је подсјетио да је чланом 26 Устава Републике Српске прописано да је загарантована слобода штампе и других средстава јавног информисања водећи рачуна о члану 13 Устава Републике Српске, који прописује да су људско достојанство, тјелесни, духовни интегритет, човјекова приватност, лични и породични живот неповредиви.

Букејловић је указао да члан осам Европске конвенције за заштиту људских права и слобода прописује да свако има права на поштовања личног и породичног живота.

Он је рекао да је овим приједлогом закона прописано ново кривично дјело неовлаштено објављивање и приказивање туђег списа са предвиђеним квалификованим обликом који је за посљедицу могао имати и смрт.

Према његовим ријечима, измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске прописано је и да се изречена казна затвора која не прелази једну годину може на захтјев осуђеног замијенити новчаном казном.

Букејловић је рекао да је ресорном министарству од Фондације “Удружене жене Бањалуке” достављена иницијатива за измјене овог закона, а у вези са кривичним дјелом полно узнемиравање и усклађивање овог закона са Конвенцијом Савјета Европе о спречавању и борби против насиља у породици.

-Измијењено је кривично дјело полно узнемиравање, али је уврштено и ново кривично дјело које се односи на злоупотребу фотографије, видео-записа полно експлицитног садржаја - истакао је Букејловић.

Он је навео да је ресорном министарству од републичког јавног тужилаштва достављена иницијатива за измјену кривичног дјела које се односи на крађу електричне енергије, природног гаса.

Букејловић је подсјетио да је јавност од објављивања Нацрта овог закона имала активно учешће и измјенама које су прихваћене у јавним расправама које су одржане широм Републике Српске.

Претходно је велики број новинара одржао протестну шетњу на којој су затражили да приједлог измјена Кривичног законика буде повучен са дневног реда.

Међутим, њихов приједлог није добио подршку скупштинске већине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана