Почела посебна сједница Нaродне скупштине: Шмитове одлуке неће у Службени гласник РС

Г.С.
Почела посебна сједница Нaродне скупштине: Шмитове одлуке неће у Службени гласник РС

БАЊАЛУКА - У Народној скупштини Републике Српске почела је Посебна сједница, на којој ће посланици, по хитном поступку, разматрати Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, а којом се брише одредба закона која прописује да ће се у "Службеном гласнику РС" објављивати прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

Предлагачи измјена овог закона, а то су народни посланици у републичком Парламенту, као кључни разлог брисања одредбе, наводе да Кристијан Шмит, није именован на функцију високог представника у БиХ у складу са чланом 1. став 2. Анекса 10 Општег оквирног споразума о миру за БиХ, а који, између осталог, предвиђа да високи представник "треба бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација". 

Пошто Шмит није добио легитимитет Савјета безбједности УН-а, Република Српска га не признаје као високог представника у БиХ, па се измјенама закона, предлаже да се прописи и други акти које он доноси не објављују у "Службеном гласнику Републике Српске". 

Подсјетимо, Влада РС је јуче на шестој посебној сједници у Бањалуци, дала Мишљење на Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа РС, по хитном поступку, гдје су навели да је овај приједлог у складу са Уставом, правним системом и Правилима за израду закона и других прописа Републике Српске.

"Уставни основ за доношење овог закона садржан је у одредбама Амандмана XXXII тачка 4) на члан 68. Устава РС, према којем Република уређује и обезбјеђује уставност и законитост и у члану 70. став 1. тачка 2. Устава РС, према којем Народна скупштина доноси законе, друге прописе и опште акте",саопштили су из Владе, те додали да је Чланом 109. став 2. Устава Републике Српске прописано да се закони, други прописи и општи акти, прије ступања на снагу објављују у одговарајућем службеном гласилу.

"Такође, у преамбули Устава изражена је јасна опредјељеност РС за потпуно поштовање и досљедно примјењивање Општег оквирног споразума о миру за БиХ, док је у члану 5. Устава изричито утврђено да се уставно уређење Републике, између осталог, темељи на гарантовању и заштити људских слобода и права у складу са међународним стандардима и владавини права", наводе из Владе РС.

Предсједник НС РС Ненас Стевандић, рекао је за "Независне новине" да по овом питању нема ништа спорно, да се ради о редовној парламентарној процедури и да ће се одлуке Кристијана Шмита објављивати чим он добије легитимитет СБ УН-а, што тренутни није случај. 

"Ти бомбастични наслови са државним ударом су само покушај стварања тихе хистерије. Овдје је ријеч о парламентарној процедури. Када високи представник буде имао легитимитет Савјета безбједности УН, биће легитиман и његове одлуке ће бити објављене регуларно", рекао је недавно Стевандић, коментаришући тврдње из ФБиХ како се у овом случају ради и о државном удару, те да ће закон имати посљедице по Републику Српску. 

Посланици СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред поручили су да ће учествовати у расправи, те да ће имати неколико питања. 

Са друге стране, посланици из Покрета за државу навели су да неће подржати овај закон, јер је, како су рекли, Шмит у складу са свим одредбама именован за високог представника у БиХ. 

Уочи ове посебне сједнице, завршена је трећа редовна сједница, на чијем дневном реду је био избор и именовања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана