Додик на посебној сједници НСРС: Парламент Српске мјесто коначне одлуке о интересима Срба у БиХ

Срна
Додик на посебној сједници НСРС: Парламент Српске мјесто коначне одлуке о интересима Срба у БиХ

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је парламент Српске коначно мјесто одлуке када је ријеч о заштити интереса Српске, па и сада када је на дневном реду давање агремана амбасадору Њемачке у БиХ, што би било веома штетно по виталне интересе Српске.

Додик је поручио да Срби никада неће бити поданици и да њемачки амбасадор, који се већ изјаснио да жели да реализује резолуцију Бундестага штетну за Србе, неће добити агреман и бити амбасадор те земље у БиХ док то не одлучи парламент Српске.

Додик је рекао да данас нема љепше ствари од тога да парламент одлучи јер Српска треба да користи витални интерес када год је то потребно, чак "и када је ријеч о временској прогнози".

-Никада се не смијемо уморити да она (Скупштина) у складу са Дејтонским споразумом одлучује о интересу Српске. Потежући витални интерес, хтио сам да скренем пажњу на снагу коју има наш парламент - рекао је Додк.

Он је истакао да му је драго ако је у томе успио јер жели да се постави стандард да, и ако неки члан Предсједништва не потегне витални интерес у корист Српске, Скупштина од њега то затражи.

-Скупштина не смије на том плану бити пасивни посматрач и то треба бити њена моћ -, рекао је Додик.

Он је подсјетио посланике да се амбасадор Њемачке који долази већ изјаснио да жели да реализује резолуцију Бундестага која није у корист Срба у БиХ.

-Они који нису дошли (ПДП и СДС) на ову сједницу, очигледно се слажу с тим - упозорио је Додик.

Он је додао да је понос имати парламентарну већину способну да кроз закључке каже све што је суштина.

-А то је да нећемо да будемо поданици, као што то неки поручују - рекао је Додик.

Он је подсјетио да њемачке дипломате у БиХ називајући Српску – РС не поштују Републику Српску.

-Ми смо Република Српска и равноправан ентитет у БиХ настао вољом и храброшћу народа. Опстајемо и увијек ћемо.

Нећемо прихватити уцјене и условљавања у циљу да се од Српске направи празна љуштура. Никада нећемо бити форма већ садржај - рекао је Додик.

Навео је да не спори снагу и моћ Њемачке, али је нагласио да је овдје ријеч о српском народу.

-Не расправљамо о именовању амбасадора Српске у Њемачкој већ о именовању амбасадора Њемачке овдје - рекао је Додик.

Он је додао да је Србима многе посљедице нанио германски фактор због чега они не могу бити равнодушни.

-Неки одустају од наших интереса, али актуелна власт никада. Она је народна, формална и увјерена да дугорочно ради исправно за народ без обзира на посљедице. Бранићемо и афирмисати наша права - рекао је Додик.

Он је рекао да је много пута потезао витални интерес у интересу Српске, што нису радили неки ранији српски чланови Предсједништва БиХ који су тиме пропустили прилику и направили стереотип да се нешто одлучује само у Сарајеву.

-Мјесто одлуке јесте Народна скупштина. Она је та која даје коначну одлуку о задирању у виталне интересе Српске. Дакле, потезао сам витални интерес увијек у корист Српске и то сам чинио без оклијевања - рекао је Додик образлажући Приједлог одлуке о потврђивању његове изјаве о проглашењу Одлуке о давању агремана амбасадору Њемачке у БиХ веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Он је нагласио да је циљ да се поручи да је парламент Српске мјесто одлучивања у складу са Дејтонским споразумом, а не Предсједништво БиХ.

-Ово је сјајна ствар што се на ову тему чека одлука наше Скупштине - рекао је Додик.

Додао је да се Срби у БиХ морају вратити ревизији својих права да би као организовани субјект могли упражњавати своја права и радити.

Истакао је да се односи у БиХ морају заснивати на договору, те да Срби неће наметања и да буду заморчад страних фактора, па ни Њемачке.

Додик је рекао да је очигледно да не постоји потпуна подршка Народне скупштине када је ријеч о његовом вету о њемачком амбасадору.

-Ово није мој пораз. То је ваша одлука, не моја. Скупштину чине и опозиција и власт, а њена одлука је обавезујућа за мене. Али опет ћу потегнути витални интерес по било којем питању ако је то у интересу Српске - рекао је Додик.

Он је навео да треба одбити свако петљање Њемачке и сваке друге земље у уставни поредак БиХ.

-Овај парламент треба да упути писмо свим посланицима Бундестага у коме ће се навести – господо кршите Устав, мијешате се у унутрашње ствари и ми то не можемо да прихватимо - истакао је Додик.

Народна скупштина Републике Српске почела је сједницу о Приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу Одлуке о давању агремана амбасадору СР Њемачке у БиХ, која је усвојена без консензуса у Предсједништву, веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Сједница са овом, једином тачком дневног реда, који је усвојен, заказана је на захтјев српског члана Предсједништва БиХ.

Сједници, осим Додика, присуствују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић и остали функционери.

Једини могућ потез

Српски члан Предсједништва рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је оспоравање агремана амбасадору Њемачке једини конкретан потез који се може повућу, након свега што се чуло о Републици Српској из те земље, а како би став Српске допро до њемачке политичке јавност која овај простор не гледа на основу чињеница.

Додик је у обраћању на посебној сједници парламента Српске рекао да је сама чињеница да је један члан Предсједништва БиХ оспорио долазак њемачког дипломате била довољна да се у њемачкој јавности поведе расправа о томе шта се догађа у БиХ.

-Ми нисмо ни довољно снажни ни велики да би се супротставили једној таквој моћној држави као што је Њемачка, али нисмо ни бескичмењаци да са заставама и цвијећем дочекујемо оне који најављују обрачун са Републиком Српском само јер жели да се сви у БиХ понашају у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом - рекао је Додик.

Додик каже да, док је њемачки канцелар била Ангела Меркел, није било видљиво да је спољна политика Њемачке била директно усмјерена против интереса Републике Српске.

-Шта данас имамо? Имамо босанске муслимане чланове Бундестага који одређују шта је спољна политика Њемачке у БиХ и отворено у договору са појединим политичким актерима у БиХ - истакао је Додик.

Он је рекао да Република Српска на међународно-правном плану има иста права као Њемачка.

Додик је рекао да разумије ставове политичког Сарајева које призива интервенције странаца, али је упитао шта је са појединцима у Републици Српској.

-Какво је то подаништво посијано овдје као зло сјеме у народу који је могао да трпи све, осим тираније, а ово што ради западни дио међународне заједнице у БиХ је све више тиранија. Који су то Срби овдје који плаше власитити народ својим страхом умјесто да га држе усправно без обзира на габарите оних о којима данас говоримо - нагласио је Додик.

Он је рекао да западне дипломате долазе у БиХ са већ створеним предрасудама излобираним од муслиманске дијаспоре, а потом усвајају већ спремне резолуције.

-Тако изгледа западни поглед на БиХ - истакао је Додик.

Он је рекао да су актуелне велике геополитичке промјене.

Додик је рекао да је потребно одустати од БиХ која није уставна и договорена између три конститутивна народа.

-Данашња БиХ је наметнута, није уставна и није договорена. За такву БиХ се не смијемо везивати да не би жалили за било чим онда када одлучимо да одатле одемо. БиХ какву су данас створили странци мора да нестане -поручио је Додик.

Он не рекао да се мора одбацити и лажна парадигма о реформама које су неопходе да би се наводно ишло према Европској унији.

-То је била превара - рекао је Додик.

Подвукао је да се Српској БиХ намеће без њеног пристанка.

-Морамо рећи да суверенитет БиХ изван и изнад Устава није прихватљив и да ћемо га кад-тад одбацити - нагласио је Додик.

Он је рекао да је у БиХ присутна хронична нестабилност и интервенционизам неизабраних странаца.

-То је супротно нашем осјећању и нашој вољи. Зато морамо рећи да их данас трпимо и да ћемо знати препознати тренутак да промијенимо ствари - рекао је Додик и додао да је „БиХ велика невоља и регресија“.

Он је рекао да је потребно развити „механизам будности“ ако Република Српска не жели да струне и нестане.

Сједници не присуствују посланици ПДП-а и СДС-а.

Додик је у изјави достављеној парламенту Српске, између осталог, навео да одлуку о давању агремана њемачком амбасадору у БиХ није могао да прихвати јер унапријед зна да он долази да спроводи малициозну политику своје земље над српским народом.

Он је том приликом указао да задирање у Дејтонски мировни споразум и наметање измјена Устава директно води укидању Републике Српске, и да он, као легитимни представник Републике Српске у Предсједништву БиХ, не може прихватити именовање поменутог амбасадора.

Он је навео и да су на сједници Предсједништва БиХ 2. септембра за ту одлуку били чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, а да је он, као српски члан Предсједништва БиХ, изабран са територије Републике Српске, гласао против, јер сматра да је деструктивна по виталне интересе Српске.

Према Уставу БиХ, Народна скупштина Републике Српске разматра Изјаву српског члана Предсједништва БиХ и уколико је потврди двотрећинском већином од најмање 56 посланика, оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу. С друге стране, ако приликом гласања не буде двотрећинске већине за Додиков вето, одлука Предсједништва постаје важећа.

Након ове, биће одржана 35. посебна сједница парламента Српске на чијем предложеном дневном реду су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, по хитном поступку, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о пољопривредном земљишту, по хитном поступку и Приједлог закона о обавезном здравственом осигурању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана