Почела комеморација у Меморијалном центру Поточари

Танјуг
Foto: Кликс

СРЕБРЕНИЦА - У Меморијалном центру Поточари почела је комеморација поводом обиљежавања 29. година од злочина у Сребреници, првом након што је недавно у Генералној скупштини УН усвојена резолуција о Сребреници, коју су једнострано, кршећи Дејтонски мировни споразум, иницирали политички представници Бошњака.

Резолуција у ГС УН је усвојена са 84 "за" и 87 гласова земаља чланица које су биле  "против" или "уздржане".

На гробљу Меморијалног центра данас ће бити сахрањено још 14 Бошњака, чија су тијела пронађена у међувремену.

Комеморација је почела интонирањем химне БиХ, а присуствују јој домаћи и међународни званичници, прије свега представници дипломатског кора у БиХ.

Дан жалости поводом злочина у Сребреници на снази је само на територији Федерације БиХ, док око проглашења жалости на територији БиХ у Савјету министара није постигнут консензус.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је жаљење због бошњачких жртава и позвао да овај дан буде обиљежен достојанствено и у атмосфери мира.

"Без обзира на разлике, морамо показати поштовање према болу и патњи која је задесила многе људе свих нација и вјера у БиХ", рекао је Додик и додао

"Као што сам изразио жаљење за страдалим Србима, исказујем саосјећање породицама страдалих Бошњака".

Међу присутнима су амбасадори Велике Британије, Шпаније, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, шеф ОСЦЕ-а Брајан Агелер, амбасадори Холандије, Њемачке, генералнмајор командант ЕУФОР-а Ласло Штиц, као и делегација Бошњачке странке из Црне Горе и Странке правде и помирења из Србије.

Комеморацији присуствују и Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат за високог представника, и представници странака у Федерацији БиХ из власти и опозиције, као и представници Исламске заједнице....

Шмит је открио медијима да није задовољан до сада постигнутим када је, како је навео, ријеч о негирању геноцида".

“Да ли смо постигли правду, не нисмо је постигли. Јесмо ли се примакли правди, мислим да јесмо....", навео је Шмит и додао:

"Апелујем на судове у регији, БиХ, у другим сусједним државама процене и осуде почињена злодјела. Можда ово звучи бирократски, али нема никакве везе то што сам ја Нијемац, него има везе да сам убијеђен да ако не будемо разјаснили ствари у детаље неће доћи до помирења које нам је преко потребно”.

Амбасадор САД Мајкл Марфи је рекао да се у Сребреници у јулу 1995. догодио, како је навео, "геноцид", те да је "та порука прије два мјесеца послата из ГС УН".

"То су чињенице и сви их морамо прихватити. Све генерације морамо подучавати истини и сви имамо одговорност да исказујемо част и почаст жртавама", навео је Марфи.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић је у изјави медијима уочи комеморације да се, како је навео, "на бази сјећања на жртве геноцида у Сребреници треба градити снажна држава, како би се осигурало да се ништа слично не понови".

"Живимо с онима што у рату пушкама и тенковама нису успјели да заврше, покушавају данас. Тешко је, али ваља издржати”, навео је Изетбеговић.

Потпредсједник Републике Српске из реда бошњачког народа Ћамил Дураковић је казао је да се у Сребрении, Општини на истоку Републике Српске, ништа није промијенило од 2016. до данас и да, како је казао, чека потез Србије за коју, како каже, има прилику да направи историјски потез.

У Сребреници је до сада, према неким статистикама, сахрањено више од 8.000 жртава, али тај број оспорава Република Српска из које се указује да међу сахрањенима има и споменика са именима људи који су живи.

Независна међународна комисија, предвођена чувеним професором Гидеоном Грајфом, је рање усвојила извјештај у којем се наводи да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

У закључцима Комисије наводи се да није постојала намјера да муслимани буду заробљени и убијени. Комисија тврди да је из правне перспективе важно разликовати војни напад на Сребреницу од масовних убистава која су услиједила након напада.

Убијали Србе на крсну славу: Годишњица злочина Орићевих снага

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана