Почела хитна сједница о приједлогу изборног закона СДА

Срна
Почела хитна сједница о приједлогу изборног закона СДА

САРАЈЕВО - Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ чији су предлагачи посланици Клуба СДА.

Посланик СНСД-а Милорад Којић изјавио је раније Срни да нема основа за упућивање измјена и допуна Изборног закона БиХ по хитној процедури и да се приликом ставлјања у процедуру овог приједлога није водило рачуна о томе да нису испуњени ни услови Јединствених правила за израду прописа с обзиром на обим измјена и допуна текста закона.

Којић је рекао да СНСД јесте за измјене Изборног закона које ће донијети и усагласити представници парламентарних партија, а не неко наметнути са стране.

-Ствара се потпуно оправдана сумња да су ове измјене и допуне писане у ОХР-у, а СДА их је ставио у парламентарну процедуру - истакао је Којић.

Кристијан Шмит затражио је 19. децембра да парламент БиХ изгласа измјене Изборног закона БиХ. Он је парламенту БиХ дао рок за измјене, и то у дијелу који се односи на такозвани интегритет избора, електронско бројање гласова и идентификацију гласача, а ако се то не деси запријетио да ће та рјешења наметнути.

Један од предлагача посланик Един Рамић изјавио је Срни да приједлог Клуба СДА представлја покушај да домаћи политички актери нађу рјешења без интервенција ОХР-а.

-Приједлог се односи на интегритет изборног процеса и мањи дио чланова који су мање-више били усаглашени приликом разговора у Неуму. Није нека свеобухватна интервенција у Изборни закон и ријеч је више о техничким измјенама које штите интегритет изборног процеса. Било би практичније и болје него наметање јер су мање-више сви истицали да желе фер и коректне изборе - нагласио је Рамић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана