Почела градња дионице ауто-пута Рача - Бијељина

ГС
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Почетак изградње дионице ауто-пута Рача-Бијељина свечано је озваничен данас у бијељинском насељу Велика Обарска.

Дионица Бијељина - Рача дуга 20 километара саставни је дио будућих ауто-путева Бањалука-Бијељина–Београд и Београд-Сарајево.

Ову дионицу градиће конзорцијум који чине фирме "Интеграл инжењеринг" Лакташи, "Србијаауто-пут" Београд и Институт за грађевинарство "ИГ" Бањалука.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да модерна саобраћајница, ауто-пут Бијељина-Рача, није само заједнички подухват влада Српске и Србије ради што боље економске и инфраструктурне интеграције него и симбол националног јединства и круна никада бољих и садржајнијих односа.

"Данас, када славимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, окупили смо се да обиљежимо почетак изградње ауто-пута који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију", рекла је Цвијановићева у Бијељини на обиљежавању почетка радова на ауто-путу српског јединства Бијељина-Рача.

Она је навела да Република Српска никада није крила да је повезивање са Србијом у сваком погледу њен витални интерес и стратешки циљ.

"Али, наша сарадња није нити ће икада бити на било чију штету, баш као што није ни овај ауто-пут који ће бити од користи свим народима, прије свега у БиХ и Србији, али и много шире од тога", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је поносна на све заједничке пројекте са Србијом широм Републике Српске, али и на испружену руку према другима, која никада није била знак слабости, већ одраз снаге и одговорности.

"Градећи путеве желимо да градимо мостове сарадње и добре односе са свима у региону", истакла је Цвијановићева, изразивши срећу и понос што су данас највиши званичници Српске и Србије окупљени овим великим и важним поводом.

Она је напоменула да сложене глобалне околности какве су данас додатно скрећу пажњу на неопходност очувања мира и стабилности на овим просторима.

"У овим тешким и неизвјесним временима, посебно је важно да искористимо сваку развојну шансу која нам се укаже, а једна од њих је свакако и `Отворени Балкан` којем тежи и Република Српска", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је увјерена да би сви народи у БиХ и привредници у оба ентитета имали вишеструке бенефите од чланства у овој регионалној иницијативи.

"Баш као што сам сигурна да енергетски и инфраструктурни пројекти које реализујемо заједно са Србијом никога не угрожавају, већ свакоме доносе корист", навела је предсједник Републике Српске.

Она је у обраћању истакла да Република Српска јесте и увијек ће бити отворена за дијалог, али никада неће пристати на наметања.

"Зато ћемо наставити да заједно градимо хидроцентрале, аеродроме, путеве и гасоводе, јер никада нећемо допустити да мржња и деструкција према Србији и Српској угрозе наш економски развој", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, не постоји ништа логичније и природније од међусобне братске сарадње и зато ће она у будућности јачати, не правдајући се ама баш никоме због тога.

"Срећна сам што данас започињемо изградњу овог ауто-пута, јер је то још један важан корак у правцу нашег снажнијег повезивања. Ова модерна саобраћајница сутра ће повезивати Бијељину и Рачу, а за неколико година биће само једна дионица на ауто-путу од Бањалуке до Београда. Увјерена сам да је то наш заједнички сан, који ће у најскоријем могућем року постати реалност", поручила је Цвијановићева. 

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да градња ауто-пута Рача-Бијељина за Семберију значи живот.

"Оно што остаје иза нас и када одемо у политичку историју биће то шта смо урадили. Срећан сам што смо договорили да радимо овај пут, без обзира што у овим тренуцима, када је тешка економска криза у свету, за нас није мало да дамо 100 милиона евра за деоницу", рекао је Вучић.

Он је рекао да је веома срећан што Србија даје новац за овај пут зато што се повезују не само Бијељина и Београд, а ускоро и Нови Сад, већ и други градови и мјеста у Српској са Србијом, али и даје простор за долазак инвеститорима. 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да је изградња ауто-путева изузетно значајна, да ће реализација значајних пројеката у Српској бити настављена и затражио од предсједника Србије Александра Вучића да се дионица ауто-пута Бијељина-Рача до Србије, али и до ауто-пута 9. јануар зове "пут српског јединства".

"Вучићу, добродошли на своје и међу своје. Хвала вам за подршку. Свједочим да Вучић никада није оклијево да помогне Републици Српској и покаже свој однос према њој на најбољи могући начин", рекао је Додик на обиљежавању почетка изградње дионице ауто-пута Бијељина-Рача.



Он је навео да посљедњих година Српска и Србија заједно инвестирају и обиљежавају значајне датуме из историје.

"Нема ниједне општине и у Брчко дистрикту гдје неки пројекат није финансиран из Србије", истакао је Додик.

 Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да је ово велики пројекат за све нас који живимо у Републици Српској.

- Сигуран сам да ће ово бити значајан пројекат који ће запамтити грађани Семберије и Бијељине, али и Републике Српске. Многи ће осјетити добробит овог пројекта - рекао је Жорић.

Ово је машинерија која ће у наредне три године покретати Семберију.

Ћорић је истакао да је истрајност и упорност руководства Српске довела до реализације овог пројекта.

- Заједно са руководством Србије смо кренули у реализацију овог пројекат и данас то свечано обиљежавамо - истакао је Ћорић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да ће Србија стајати уз Републику Српску и финансијски, као што се види, да се изгради аутопут Бијељина – Рача и да се повежу и Бијељина и Бањалука и Брчко.

Момировић је да ће Србија стајати и уз своје партнере у Сарајеву, да и њима помогне да изгради овај ауто-пут, јер је он од невјероватног значаја и за грађане Вишеграда и Горажда и наравно за људе у Сарајеву.

-Ми немамо алтернативу и молим људи да размисле какве су алтернативе, ако се не оријентишемо на инвестиције- истакао је он.

Момировић је нагласио да је саобраћајна инфраструктура кључ за довођење нових инвестиција, нових фабрика и кључ за економски раст.

Нагласио је да је Србија посвећена посвећена економском уздизању цијелог региона и да је то политика предсједника Србије Александра Вучића.

Момировић је додао да у Србији граде 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, упркос томе што је рат у Европи и што нико не размишља о великим инфраструктурним инвестицијама.

-Србија не одустаје ни од једног пројекта -, нагласио је он.

Према његовим ријечима, Србија ће се борити да одрже сваки пројекат, да обезбиједе енергетску стабилност, не само за Србију, већ и за своју браћу у Републици Српској, али и у цијелој БиХ и региону.

-То је наша политика пружене руке, економског раста и великих инвестиција у инфраструктуру као предуслова за економски раст - поручио је Момировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана