Усвојена резолуција за продужење мисије “Алтеа”

Срна
Усвојена резолуција за продужење мисије “Алтеа”

ЊУЈОРК - Предсједавајући Савјета безбједности УН из Гане Харолд Агјема почео је сједницу тог тијела о БиХ усвајањем резолуције о продужењу мисије ЕУФОР “Алтеа” у БиХ, чији је аутор Република Ирска.

Нацрт резолуције усвојен је једногласно на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку.

Мандат мисије ЕУФОР “Алтеа” у БиХ истицао је током овог мјесеца.

Вашингтон поздравља једногласно продужење мисије “Алтеа”

Представник САД у Савјету безбједности УН поздравио је једногласно усвајање резолуције о продужењу мандата ЕУФОР мисије “Алтеа” чиме је послата порука о јасном подржавању ове веома важне мисије за одржавање мира и безбједности у БиХ.

Упућена је захвалност ЕУ и њеним чланицама на посвећености мисији Алтеа.

У обраћању Савјету безбједности наглашено је да Америка остаје посвећена циљу остварења демократске, стабилне и напредне БиХ и да подржава пуну интеграцију те земље у трансатлантску заједницу и пут ка чланству у ЕУ.

“Поштовање демократских институција и интегритет избора су виталне компоненте ових тежњи због чега је изражена забринутост око оптужби за нерегуларности на недавним изборима, посебно за предсједника Републике Српске и недостатак одговорности за починиоце тих нерегуларности”, наведено је у обраћању.

Према ријечима представника, САД охрабрујеу институције БиХ да у потпуности провјере нерегуларности које су изнијели посматрачи избора.

“Када изборни резултати буду потврђени позивамо лидере свих страна да уложе све напоре како би подржали брзо формирање власти”, додао је он.

Броадхерст: Потребна воља за дијалог и ангажовање на реформама

Власти у БиХ морају да покажу вољу за дијалог и да се ангажују на спровођењу реформи, изјавила је представник Француске у УН Натали .
Она је на састанку Савјета безбједности УН о БиХ у Њујорку рекла да Француска подржава европске изгледе БиХ и остатка западног Балкана, те да се нада да ће давање кандидатског статуса БиХ за учлањење у ЕУ охрабрити власти у земљи да спроведу реформе.

Говорећи о мисији ЕУФОР “Алтеа”, Броадхерстова је нагласила да је присуство међународне заједнице у БиХ кључно за стабилност земље и региона.

Броадхерстова је истакла да Француска не штеди напоре да јача стабилност на Балкану усљед рата у Украјини.

Према њеним ријечима, Париз подржава јединство и територијални интегритет БиХ.  

Вудворд: Мир у БиХ и даље фрагилан

БиХ је напредовала од 1995. године, али тешко добијени мир и даље је фрагилан и под притиском, те је важно присуство међународне заједнице у БиХ, изјавила је британски амбасадор у УН Барбара Вудворд.

Она је на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку поздравила једногласно усвајање продужетка мандата мисије ЕУФОР “Алтеа”.

Вудвордова је честитала грађанима БиХ на мирним и демократским изборима, али је нагласила да треба истражити тврдње о наводним преварама током гласања.

Према њеним ријечима, у БиХ је одрађено “пола посла” и треба спровести реформе, а реторика подјеле мора престати.

Вудвордова се осврнула на наметање одлуке Кристијана Шмита у ноћи овогодишњих општих избора, којом су измијењени Изборни закон и Устав Федерације БиХ /ФБиХ/ у дијелу који се односи на Дом народа Парламента ФБиХ, рекавши да је намјера била да се “уведу амандмани у дисфункционални жстатус квож који је мало коме користио”.

Она је напоменула да је Британија привржена спровођењу Дејтонског мировног споразума и да је активни члан Савјета за спровођење мировног споразума.

Вудвордова је додала да Британија позива све стране у БиХ да ставе неважне интересе у страну и усредсреде се на побољшање животних услова свих грађана и напредак на путу евроатлантских интеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана