Пљуште тужбе против БиХ, надлежни нијеми

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Тужби против институција на нивоу БиХ сваке године је све више, чему надлежни не придају никакву пажњу упркос чињеници да трошкови за правоснажне пресуде убрзано расту.

Тако су трошкови по основу правоснажних судских пресуда у 2023. години премашили износ од 3,55 милиона, што је за 676.744 марке више у односу на годину раније.

Од поменутог износа за 2023. годину на главни дуг се односи 2,14 милиона, камате 598.950, a на трошкове парничног поступка 772.251, а извршног поступка 32.335 КМ.

Као и претходних година, правоснажне судске пресуде су се односиле на спорове из радних односа, повреде на раду, исплате за разлике плата и накнаде, материјалну и нематеријалну штету физичким и правним лицима…

- Значајан дио пресуда се као и у ранијем периоду односи на пресуде из радних спорова у вези са формацијским чиновима и распоређивањем особља у Министарству одбране БиХ као и накнаду штете за неоснован боравак у притвору - наведено је у извјештају о ревизији извршења буџета БиХ за прошлу годину.

У истом документу стоји и да су вриједносно најзначајнија средства исплаћена по основу пресуда у којима је тужена Управа за индиректно опорезивање БиХ ради наплате дуговања за изведене радове те трошкова вођења арбитражног поступка пред Сталним  арбитражним судом у Хагу у предмету „Митал против БиХ“.

- Иако трошкови по основу правоснажних судских пресуда из године у годину имају тренд повећања, Савјет министара се није бавио анализом узрока парничних и других спорова који су покренути против институција БиХ с циљем рационализације трошкова насталих по овом основу - упозоравају ревизори.

Канцеларија за ревизију институција БиХ је током спровођења појединачних ревизија за 2023. годину извршила увид и у судске спорове ревидираних институција те нагласила да је лани видљив већи прилив нових тужби у односу на претходно ревидирани период по основу права из радног односа.

- У погледу природе судских предмета на нивоу свих институција и даље предњаче спорови настали из радних односа, а чији број не престаје да опада. Велики је број усвојених тужбених захтјева којим се потраживала накнада за обављање послова другог радног мјеста, исплата разлика плата и доприноса, накнада за топли оброк, смјештај, превоз, прековремени рад, рад викендом и празницима, одвојени живот - наводе ревизори.

Тужиоци, односно државни службеници су такође потраживали накнаду нематеријалне и материјалне штете настале као посљедица повреда на раду.

Суморне податке ревизора о кршењу радничких права у институцијама БиХ потврђују и у синдикату.

- У институцијама БиХ постоји толико нелогичности и низ других ситуација које се без икаквог проблема могу избјећи. Велики је број тужби, притужби и уговора о дјелу те новца баченог низ воду. На разне начине покушавамо да сугеришемо то послодавцу, али евидентно је да нема сврхе. То је ван сваке памети. Нико се не бави жалбама радника - рекао је „Гласу“ предсједник Самосталног синдиката државних службеника и запосленика у институцијама БиХ Раденко Мирковић.

Наводи и да радници олако добијају спорове на судовима јер се они држе закона.

- Институције на нивоу БиХ већ 28 година немају колективни уговор. У току су преговори. Подаци ће бити још више поражавајући ако се послодавац, након што добијемо колективни уговор, не буде придржавао прописа - закључио је Мирковић.

Евиденције

Канцеларија за ревизију је институцијама на нивоу БиХ у претходном периоду скретала пажњу на важност вођења правилне и ажурне евиденције судских и управних спорова.

- Постојањем такве евиденције ствара се и претпоставка за избјегавање грешака у пропуштању законских рокова и осталих радњи, укључујући и извршне поступке, а које могу проузроковати штету на рачун буџета институција БиХ - поручили су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана