Пленковић: Потпун садржај измјена зна само Шмит, оно што смо видјели је добро за све

ГС
Foto: Анадолија

МОСТАР - Хрватски премијер и предсједник ХДЗ-а Андреј Пленковић данас је у Мостару након састанка с лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем казао да „Хрватска, према оно што је видио, подржава наум Кристијана Шмита да наметне измјене Изборног закона БиХ“.

- Желимо да општа атмосфера пред изборе буде што мирнија, да буде демократска дебата и расправа. Жао нам је што у процесу прије није постигнут договор о реформи Изборног закона. Сматрали смо да је дијалог унутар БиХ најбољи начин да се дође до прихватљивих рјешења, који ће задржати и дух Дејтонског и Вашингтонског споразума. Нажалост, до тога није дошло. Нису успјели преговори које су подржавали ЕУ и САД - рекао је Пленковић.

Казао је да сада види, како је рекао "доста "разоткривајуће реакције странака", посебно из бошњачког дјела на иницијативу Шмита.

-То по мени доста говори. Ми сматрамо да је, према ономе што знамо, смјер који је наумио заузети добар и користан за БиХ. Добар и користан и прилично уравнотежен приједлог који води рачуна о свим конститутивним народима и грађанима БиХ. Један такав потез би водио ка квалитетним функционисању и формирању извршне власти након избора - рекао је он, преноси Кликс.

Хрватски премијер је у Мостару казао да је његовој држави у интересу стабилна, демократска и укључива БиХ у којој ће Хрвати бити равноправни.

-То је константна наше политике, на томе радимо и за то се залажемо. То смо рекли свима, и Хрватима и Србима и Бошњацима. То радимо као пријатељ, сусјед који жели да се БиХ развија", додао је.

Он је казао да је високи представник недавно користио бонска овлашћења, али да није видио претјерана противљења.

-Што се тиче садржаја, то зна детаљно само он. Но, оно што смо видјели, видјели смо да је ријеч о конструктивном приједлогу - рекао је о Шмитовом нацрту.

Пленковић је казао и да "Хрватска жели, што би се рекло, узети БиХ под руку и водити је на путу ка ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана