Пленковић: Циљ да БиХ склопи уговор са Фронтексом

Срна
Пленковић: Циљ да БиХ склопи уговор са Фронтексом

ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је уочи пута у Сарајево да је циљ да БиХ као и друге земље у региону које нису чланице ЕУ ускоро склопе уговор с Фронтексом да би та европска агенција помогла да се сузбијају незаконите миграције на њеној територији.

-Кључно је да се водимо с три основна темељна начела, а то су тијесна сарадња држава чланица, солидарност међу државама чланицама и рјешавање проблема на извору - рекао је Пленковић на сједници Владе, прије пута у БиХ гдје данас долази у радну посјету.

Поводом увођења контрола на границама Шенгена, Пленковић је рекао да то није новитет већ да је у питању привремена мјера која је посљедица погоршања ситуације на Блиском истоку.

Према његовим ријечима, до увођења граничних контрола долази због миграцијских трендова и процјена о појачаним безбједносним пријетњама због тероризма.

Он је навео да Хрватска и њене службе пажљиво прате цијелу безбједносну ситуацију у земљи у овако промијењеним глобалним безбједносним околностима, преносе хрватски медији.

Словеначка Влада данас треба да одлучи о увођењу контрола на границама с Хрватском и Мађарском, о чему је њен министар унутрашњих послова већ обавијестио хрватске и мађарске колеге.

Пленковић је нагласио како међу европским челницима влада забринутост због погоршања ситуације на Блиском истоку.

Након напада Хамаса на погранична подручја с Израелом, у којем је погинуло више од 1,3 хиљаде људи, терористички напади су се догодили у Француској гдје је 20-годишњак убио наставника, те у Белгији гдје је држављанин Туниса убио двоје Швеђана који су стигли у Брисел на утакмицу своје репрезентације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана