Пленковић: БиХ је сад испред гола и треба погодити пенал

Срна
Пленковић: БиХ је сад испред гола и треба погодити пенал

БАЊАЛУКА - Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас у Бањалуци да БиХ треба да искористи своју праву шансу на европском путу, те поздравио учињене напоре и изразио наду да ће ускоро бити постигнут договор о Изборном закону.

-На Европском савјету у децембру су изборени најбољи закључци за БиХ када је ријеч о њеном европском путу. БиХ је сад испред гола и треба погодити пенал, који је пред њом као права шанса - рекао је Пленковић.

Пленковић је поздравио све напоре Савјета министара и предсједавајуће Борјане Кришто, али и оба дома у Парламентарној скупштини БиХ на усвојеним законима.

-Посебно Закону о спречавању прања новца, о заштити података, о новом споразуму са Фронтексом, који је посебно важан у контексту незаконитих миграција - изјавио је Пленковић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да се нада скором договору о Изборном закону који је, како је подсјетио, за партнере на нивоу власти у БиХ био један од кључних предуслова.

Указујући да се већ четири пута на изборима за члана Предсједништва БиХ догодило да Хрвати немају представника који је изабран већински од хрватског народа у БиХ, Пленковић је рекао да се то треба и може исправити ако постоји политичка воља.

Пленковић је нагласио да је приједлог који је био представљен на састанку лидера у Лакташима корак у том смјеру, а разговори се настављају.

-Ми се надамо да ће у једном тренутку доћи до консензуса јер ће БиХ, сигуран сам, боље и складније функционисати ако су сви народи у њој задовољни - оцијенио је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана