Плате и пензије веће од јануара: Влада усвојила приједлог буџета за 2023.

Маријана Миљић
Плате и пензије веће од јануара: Влада усвојила приједлог буџета за 2023.

БАЊАЛУКА - Буџетски оквир за идућу годину износи 5,380 милијарди марака и већи је за 873 милиона у односу на други ребаланс овогодишњег буџета Републике Српске, рекла је министар финансија Српске Зора Видовић.

Она је након данашње посебне сједнице Владе РС на којој је усвојен приједлог буџета за идућу годину рекла да ће плате бити повећане  од јануара за пет одсто, а пензије за 13,5 одсто.

- У истом проценту (13,5 одсто) биће повећана и сва остала давања, односно борачким категоријама и социјална давања - рекла је Видовићева.

Према њеним ријечима, буџетски приходи планирани су у износу од 4,1 милијарду КМ (већи за 169 милиона КМ у односу на ову годину), порески приходи 3,8 милијарди КМ (већи за 142 милиона КМ), а индиректни порези планирани су у износу од 1,9 милијарди КМ (већи за 142 милиона КМ).

-Раст прихода заснован је на расту инфлације и повећаној привредној активности. За наредну годину пројектована је нижа стопа раста БДП-а, на бази процјене Свјетске банке и ММФ-а предвидјели смо 3,1 одсто, али сматрам да је то низак проценат и да ће код нас бити већи раст БДП-а, али пракса је да се на почетку године усклађујемо са њиховим процјенама - истакла је Видовићева.

Видовићева је рекла да је Приједлогом буџета предвиђено повећање плата од пет одсто од 1. јануара, додајући да ће се након истека првог тромјесечја разматрати могућност додатног повећања плата.

-Расходи за лична примања запослених у идућој години биће милијарду и 132 милиона КМ - рекла је Видовићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је навела да iдвајања за пензије у 2023. години износе милијарду и 545 милиона КМ те да је Народној скупштини Републике Српске предложено да и сва борачка и социјална давања буду повећана за 13,5 одсто.

Видовићева је рекла да је 70 милиона КМ планирано у Приједлогу буџета за давања за незапослене родитеље породица са четворо и више дјеце.

-Од 1. јануара то ће бити примање са порезима и доприносима у износу од 750 КМ за незапосленог родитеља, а тренутно имамо више од четири хиљаде пријављених породица - напоменула је Видовићева.

Министар финансија је рекла да је за пољопривреду планирано 180 милиона КМ што је значајнија помоћ у односу на овогодишња издвајања која су износила 107 милиона КМ.

-Када је ријеч о субвенцијама за привреду, Влада враћа порезе и доприносе за свако повећање плата и ове године то износи 23 милиона КМ, колико смо предвидјели и за наредну годину, али сматрамо да ће бити потребно и више јер очекујемо да послодавци још у већој мјери повећају плате с обзиром на инфлацију - истакла је Видовићева.

Она је нагласила да је задржана мјера плаћања пореза и доприноса за новозапослене раднике, као и субвенција за набавку нових технологија.

-Испунићемо сваки захтјев привредника који испуни критеријуме из правилника. Влада ће субвенционисати нове машине и технологије као и до сада - рекла је Видовићева.
За отплату кредита у идућој години, навела је Видовићева, планирано је 1,150 милијарди марака.

- Укупан дуг тренутно износи 6,1 милијарди марака. Очекујемо пад задужења. Вратићемо више него што ћемо се задужити - рекла је Видовићева.

Када је ријеч о о програму економских реформи, Видовићева је навела да ће бити настављена реорганизација јавних предузећа.

- Такодје, спроводићемо мјере у образовању, а у здравственом сектору планирана је градња болница на Паприковцу (Бањалука), Требињу и Приједор - рекла је Видовићева и додала да ће бити реализиране значајне инвестиције и под окриљем Министарства унутрашњих послова Српске.

Видовићева сматра да је буџет уравнотежен када је ријеч о приходима и расходима, те очекују да би средином сљедеће године могао бити рађен ребаланс буџета.

Она је напоменула да ће приходи бити смањивани уколико буду смањене акцизе на гориво, те подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске још на прољеће предложила увођење нулте стопе ПДВ-а за основне животне намирнице, 17 одсто за остале, а 22 одсто за луксузне намирнице, као и да акцизе на гориво буду укинуте на мјесец дана с тим да се сваки мјесец разматра евентуално продужење такве одлуке.

Приједлог програма економских реформи

Влада Српске је по хитном поступку утврдила и Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2023-2025. године, као и приједлоге одлука о дугорочном и о краткорочном задуживању емисијом трезорских записа за 2023. годину.

По хитном поступку утврђен је и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за наредну годину, као и Приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2023. години.

Приједлог буџета за 2023. годину Народна скупштина Републике Српске требало би да разматра у сриједу, 2. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана