Плата једнака за исте послове

Маријана Миљић
Плата једнака за исте послове

Бањалука - Влада РС затражила је од свих институција, јавних предузећа и фондова и установа које дјелују под њеним кишобраном да јој доставе списак примања свих запослених с циљем усклађивања плата.

У Генералном секретаријату Владе РС казали су да је намјера да буду усклађена примања запослених у јавном сектору и администрацији.

- Разлог за ове активности је уједначавање примања запослених на истим пословима и са истом стручном спремом - казали су у Генералном секретаријату.

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић рекла је да постоји раскорак између примања у привреди и у јавном сектору.

- Прво морамо да усагласимо примања у цјелокупном јавном сектору и ради се анализа о томе. Мора се за исту врсту посла исплаћивати идентична плата, без обзира на то да ли неко ради у администрацији у Влади или у фондовима и јавним предузећима - рекла је Цвијановићева и додала да би требало смањити и разлику између плата у јавном сектору и привреди.

Она је додала ће се Влада усклађивањем плата бавити након празника.

Свако од министарстава упутило је захтјев институцијама, предузећима, фондовима и установама које су у њиховом ресору да им доставе списак примања запослених. Из многих институција и јавних предузећа и фондова већ је стигао списак у Владу, док остали припремају табеларни приказ примања како би га прослиједили у Владу.

- Одмах по пријему захтјева у року од неколико дана прослиједили смо листу примања наших запослених - рекао је директор Фонда за пензијско-инвалидско осигурање РС Младен Милић и додао да није упознат зашто је Влада затражила списак плата радника.

Исто су потврдили и у Фонду здравственог осигурања РС, те јавним предузећима "Шуме РС", "Аеродроми РС" и "Жељезнице РС". На појединим адресама, како сазнајемо захтјев је наишао на отпор руководилаца, који су упозорили да лична примања запослених представљају приватну ствар и да би откривањем свих тражених података прекршили Закон о заштити личних података. Због тога је, како истиче наш саговорник из Владе, модификован захтјев и поново упућен на све адресе.

Предсједник Синдиката управе РС Томислав Врховац рекао је да је Законом о платама већ предвиђено да радници на истом радном мјесту и са идентичном стручном спремом буду једнако плаћени у свим јавним службама, управи, фондовима и институцијама.

- Међутим, уколико је неко кршио закон, то треба санкционисати - рекао је Врховац.

Он је додао да поједина јавна предузећа нису била обухваћена Законом о платама и да је очигледно да сада Влада намјерава да усклади плате и у овом сегменту.

Програмски директор Центра за истраживање и студије ГЕА из Бањалуке Огњен Ђукић рекао је да су у више наврата наглашавали да је потребно ускладити примања у јавном сектору.

- Неуједначене плате доводе до тога да поједини дијелови јавног сектора постају међусобна конкуренција због чега долази до преузимања кадрова. То никако није добро - казао је Ђукић.

Он је навео да Влада послије овог потеза по истом моделу треба да усклади и плате у јавном и приватном сектору.

- Радници са истим занимањем у јавном сектору су више плаћени него у реалном. У РС је тај несразмјер најизраженији у региону. Управо због тога јавни сектор представља конкуренцију привреди и искривљује мотиве на тржишту рада свим групама које траже посао. Сви желе да раде у јавном сектору, док је привреда запостављена - рекао је Ђукић.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац поздравио је иницијативу за усаглашавање плата и нагласио да Влада треба да посегне и за усклађивањем примања између јавног и реалног сектора. Према његовим ријечима, постоје бројни проблеми које узрокује велика разлика у примањима радника у јавном и реалном сектору.

- Сви млади желе да раде у јавном сектору гдје су плате веће и гдје је сигурнији посао, те имају разне бенефиције. С друге стране, у привреди, која финансира јавни сектор, плате су много мање па чак и за исте позиције. Плата рачуновође или правника у јавном сектору требало би да буде једнака плати запослених ових профила у реалном сектору. Док се то не догоди, јавни сектор ће наставити да узима најбољи кадар привреди. Реални сектор на тај начин губи способније раднике који бјеже у јавни сектор због великих примања и сигурнијег посла. Због тога реални сектор остаје неконкурентан и запошљава слабије раднике, а он је једини генератор нове вриједности и развоја - рекао је Грабовац и додао да је могуће наћи модел за усклађивање плата у јавном сектору и привреди.

Захтјев привреде

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да је смањење јавне потрошње међу приоритетним захтјевима пословне заједнице према Влади већ неколико година.

- Међу тим мјерама подразумијевамо и реформу јавне управе с циљем постизања веће ефикасности, ефективности и економичности кроз рационализацију администрације која у коначности мора резултирати смањењем јавне потрошње. Такође, тражимо да плате изван привреде буду везане и усклађене са платама у привреди - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана