Плаћање аутопута у БиХ и Србији би требало бити увезано у јединствен систем

Срна
Плаћање аутопута у БиХ и Србији би требало бити увезано у јединствен систем

БЕОГРАД - Представници ауто-путева Републике Српске, Федерације БиХ и Србије данас су у Београду показали спремност за увезивање електронске наплате путарине између ова три јавна предузећа да би се корисницима омогућило што једноставније и ефикасније кориштење ауто-путева.

Договорено је да се у наредних неколико седмица одржи састанак техничких тимова три предузећа о повезивању система електронске наплате путарине. Након тога би био потписан споразум између компанија за реализацију пројекта заједничких тагова у иницијативи "Отворени Балкан", саопштено је из "Аутопутева Српске".

Састанку су у име "Путева Србије" присуствовали помоћник директора Миодраг Поледица, извршни директор Сектора за наплату путарине Миленко Цаковић и помоћник извршног директора Ненад Грубић, док је "Аутопутеве Српске" представљао вршилац дужности директора Слободан Станаревић, а "Аутоцесте ФБиХ" директор предузећа Елмедин Володер.

У саопштењу се наводи да су већ постигнути договори између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније о успостављању јединственог система наплате путарине у оквиру наведене иницијативе.

Станаревић је изразио наду да ће до краја 2022. године моћи да буде потписан наведени споразум и да ће до тог периода бити формирани стручни тимови за имплементацију овог пројекта да би до почетка сљедеће сезоне годишњих одмора корисници могли да користе један таг на ауто-путевима у Србији, Српској и ФБиХ.

Володер је поздравио спремност колега у Србији и Републици Српској да се убрзано ради на рјешавању овог питања, истакавши да очекује да се текст споразума усагласи у наредних неколико седмица, те да ускоро буде и потписан.

Помоћник директора "Путева Србије" Миодраг Поледица нагласио је да је и ова иницијатива дио регионалног пројекта "Отворени Балкан", те да је на данашњем састанку било ријечи о свим бенефитима које ће крајњи корисници имати од овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана