Писторијус активирао безбједносне службе у БиХ

Вељко Зељковић
Писторијус активирао безбједносне службе у БиХ

САРАЈЕВО - Надлежни органи требало би под хитно да службеним каналима провјере стварне разлоге отказивања најављене посјете БиХ њемачког министра одбране Бориса Писторијуса те тачно утврде шта се крије иза образложења да је то урађено “због безбједносне ситуације у региону и свијету”.

Сматра ово стручњак за безбједност Радислав Јовичић коментаришући пометњу коју је изазвао недолазак министра Писториуса, који је у БиХ требало да се састане са министром одбране Зуканом Хелезом.

Како каже, све док се не утврде стварни разлози, а поготово због штурог саопштења из Амбасаде Њемачке у БиХ како је то урађено из безбједносних разлога, на овоме не треба стати.

- Треба тачно утврдити шта се мислило под тим. Који су то безбједносни разлози? Очекујем да наше службе дођу до конкретнијих информација, да ли можда постоје потенцијалне опасности и које су, како би се на исте адекватно реаговало и одговорило. Треба провјерити да ли њемачка обавјештајна служба можда посједује оперативна сазнања о терористима у БиХ, а на шта су недавно упозорили и поједини италијански медији, наводећи да двадесет екстремистичких џихад ћелија тренутно оперише на територији Балкана са циљем терористичких напада широм Европе, а да их највише има у БиХ, Косову и Метохији и Албанији. Према тврдњама ових медија, управо те ћелије представљају инкубатор пријетњи безбиједности цијелој Европи - каже Јовичић, додајући како ове информације никако не би требало олако схватити, што је недавно урадио федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак.

Замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић каже да није упознат са конкретним разлозима отказивања посјете Писторијуса, осим саопштене дипломатске и уопштене формулације, док је министар безбједности Ненад Нешић рекао да уколико је ријеч о стабилности, онда је то велико питање за све у безбједносном сектору и један велики упитник са којим сви морају да се позабаве.

Нешић је навео и како је већ упутио захтјев безбједносним агенцијама да доставе информацију о томе да ли је могућ терористички напад у БиХ и да ли би наши држављани могли да га изврше у Европи или свијету.

Он је појаснио да је потребно испитати да ли информације са којима располаже Њемачка одговарају стварности и да ли постоји могућност угрожавања безбједности унутар БиХ.

- Наложићу да се испитају све околности и да уколико постоји било каква опасност по безбједност унутар БиХ буде уклоњена. Потребно је заштитити мир и стабилност наших грађана и имовине - рекао је Нешић, додавши да информације са којима тренутно располаже Министарство безбједности говоре да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна.

Балкански лавови

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин сматра да је вјеродостојан извјештај италијанских обавјештајних служби о постојању 20 џихадистичких ћелија на Балкану, које спремају терористичке нападе по Европи и како има много разлога да се вјерује у тачност тих навода.

Говорећи о групи “Балкански лавови”, која је апострофирана у поменутом  извјештају, Жупљанин је истакао да она сигурно има своје пипке и у БиХ.

- Они организују руте којим се крећу мигранти. То су ћелије које су већ испољавале одређена непријатељска дејства. Због тога ово заслужује пажњу свих безбједносних структура на Балкану - каже Жупљанин.

Други пут

Њемачком министру одбране Борису Писторијусу ово је други пут да отказује планирана путовања у свом мандату. Први пут је то било у јулу ове године, када је требало да посјети Ирак и Јордан. Како ја тада саопштено, разлог његовог неодласка била је “забринутост за безбједност послије напада и паљења шведске амбасаде у Багдаду у знак протеста због јавног спаљивања Курана у Стокхолму”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана