Писмо из Српске изазвало панику у ФБиХ, узвратили "стоструко"

Танјуг
Писмо из Српске изазвало панику у ФБиХ, узвратили "стоструко"

Посланици и делегати СДП-а, НиП-а, Наше странке у Парламенту БиХ упутили су писмо на стотине адреса у европским земљама, институцијама Европске уније и Сједињеним Америчким Државама као одговор на писмо које су раније упутили представници СНСД-а.

Писмо српских парламентараца упућено раније Конгресу и Сенату САД, као и Европској унији изазвало је панику код бошњачких политичара. У писму је наведено да је БиХ већ дуго уточиште радикалних исламиста и да националистичке политике највећих бошњачких странака потврђују намjеру да БиХ владају без Срба и Хрвата.

У писму бошњачких парламентараца наводи се да га упућују с циљем да одређене адресе упознају о актуелној политичко-безбjедносној ситуацији у БиХ, која се, како тврде, "посебно у неколико посљедњих година, суочава са антиуставним, сецесионистичким и ретроградним политикама које подстичу и промовишу поједини функционери политичке партије СНСД предвођени Милорадом Додиком".

Тврде да се у континуитету оспорава територијални интегритет, суверенитет, политичка независности и међународноправни субјективитет БиХ.

Потписници писма пишу да је у званичним документима са Конгреса из 2015. године СНСД – Милорад Додик као свој стратешки циљ навео сецесију Републике Српске од БиХ, односно довршетак ратних циљева политичким средствима. 

Напомињу да функционери СНСД циљано атакују на двије институције које су препрека антидржавним политикама, Канцеларија високог представника и Уставни суд БиХ.

Писмо су потписали Денис Звиздић, члан Колегијума ПД ПСБИХ, Кемал Адемовић, председавајући Дома народа ПС БИХ, Саша Магазиновић, председавајући Клуба СДП БиХ, Нихад Омеровић, председавајући Клуба НИП-а, Сабина Ћудић, председавајућа Клуба Наша странка – БХИ КФ и један број посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана