Пијаниста Арсен Чаркић гост прве трибинe “Културна политика Срба у 21. вијеку“

Б.П.
Пијаниста Арсен Чаркић гост прве трибинe “Културна политика Срба у 21. вијеку“

БАЊАЛУКА- У просторијама Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци,  вечерас од 19 часова, одржаће се прва у низу трибина под називом „Културна политика Срба у 21. вијеку“.

Гост трибине ће бити пијаниста и професор Академије умјетности Универзитета у Бањалуци- Арсен Чаркић, док је модератор и један од организатора трибине Небојша Курузовић.

Циљ пројекта којег реализује Филозофски факултет је да, путем серије предавања и трибина, отвори стручну и јавну дискусију о потреби дефинисања културне политике Срба у 21. вијеку.

Ове јавне дискусије би требало да дају одговор на сљедећа питања:  Треба ли нам јединствена и јасно дефинисана културна политика Срба у 21. вијеку?  Који су њени кључни циљеви и елементи? Ко су њени кључни носиоци, покровитељи и корисници? Која је улога државе, цркве, академске заједнице,  дијаспоре, институција и организација у култури, те самосталних умјетника? Имамо ли свијест о српском културном  простору и која све подручја он обухвата? Какав однос треба бити према културним политикама других народа са којима Срби дијеле животни простор? Која је улога државе, цркве, академске заједнице,  дијаспоре, институција и организација у култури, те самосталних умјетника?,  Имамо ли свијест о српском културном  простору и која све подручја он обухвата? Какав однос треба бити према културним политикама других народа са којима Срби дијеле животни простор? Који би били конкретни механизми стварања мреже културних институција, организација и умјетника, те промоције и дистрибуције српске културе у свијету? Да ли културна политика Срба треба да добије неку форму правно-политичког документа и ко би требало да је усвоји?

Предавачи и гости ових трибина ће бити афирмисани српски интелектуалци, културни радници  и умјетници из земаља у којој Срби имају своје заједнице или културну баштину, а прије свега из земаља бивше Југославије, Аустрије, Њемачке, Италије и Мађарске.  Они ће имати могућност да говоре о ужим темама везаним за њихову област интересовања, а истовремено ће имати и задатак да изложе своја промишљања и да покушају дати одговоре на горе постављена питања. Аудио-видео снимци најављених предавања биће објављени на интернет каналима Филозофског факултета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана