Петровић: У току улагања у ревитализацију енергетских система

СРНА
Петровић: У току улагања у ревитализацију енергетских система

ТРЕБИЊЕ - Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ Лука Петровић изјавио је данас Срни да је неопходно улагати у ревитализацију постојећих енергетских система у Српској, на чему се већ ради, и најавио да ће бити уложена значајна средства у термоелектране у Гацку и Угљевику, што ће стабилизовати њихов рад за наредних 15 година и побољшати еколошку ситуацију.

Говорећи о пословању ЕРС-а, Петровић је нагласио да први пут у историји двије године заредом сва зависна предузећа и Матично предузеће послују позитивно, те додао да је у току и ревитализација хидроелектране "Требиње 1", у сарадњи са КФВ банком.

"И на хидроелектрани у Вишеграду, која је већ 35 година у функцији, ће морати наредних неколико година да буду извршени капитални ремонти, а прво је потребно урадити пројекат ревитализације и утврдити да ли постоји могућност повећање снаге електране", рекао је Петровић и додао да су "Хидроелектране на Врбасу" у добром стању.

Он је појаснио да су, међутим, термоелектране, под знаком питања и у Европи и у БиХ због захтјева Енергетске заједнице по питању емисије угљен-диоксида и накнада које се у Српској и у БиХ још не обрачунавају.

"Од почетка 2026. године ћемо то морати обрачунавати, а од 2030. Европа тражи да тај новац уплаћујемо у европске фондове, па видјећемо како ће то даље тећи", рекао је Петровић и додао да је сигурно да морају бити уложена значајна средства у обје термоелектране и у Гацку и Угљевику.

"Доста тога је већ урађено на екологији у Угљевику - направљен је систем за одсумпоравање димних гасова, вриједан више од 85 милиона евра и тај кредит се исплаћује јапанској Агенцији за међународну сарадњу `Џајка` до 2039. године", навео је Петровић.

Према његовим ријечима, у термоелектрани у Гацку је приоритет екологија јер нису квалитетни ни филтери, ни угаљ који се ложи у котлу, па зато долази до слабије енергије и производње.

"Зато смо се са руководством термоелектране у Гацку одлучили за инсталирање постројења за пречишћавање угља са икс-реј зрацима. Таквих постројења има једино у Њемачкој и тамо гдје је угаљ лошијег квалитета и у њему има примјеса осталих састојака, мора се очистити уз помоћ таквог сложеног система, тешког више од два милиона килограма", навео је Петровић.

Он је истакао да, након постављања тог постројења, за шта је рок 24 мјесеца, неће више бити проблема са ситним и крупним честицама, ни са снагом електране и производњом, а из те разлике у бољој производњи моћи ће да се отплати то постројење, које није нимало јефтино.

Он је додао да ће се тиме стабилизовати рад термоелектране у Гацку за наредних 15 година.

"Да ли је све то требало раније и да ли је сада прави тренутак за то? Ми то морамо урадити јер немамо адекватну замјену у овој фази и нико нам из Европе није дао ниједан грант ни за соларне, ни за хидроелектране", рекао је Петровић и нагласио да ће разлика у новцу, која буде обезбијеђена захваљујући том постројењу, бити усмјерена на стабилизацију система у Гацку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана