Петровић: Слиједи апелација Савјету безбједности УН због лажног представљања Шмита

Срна
Петровић: Слиједи апелација Савјету безбједности УН због лажног представљања Шмита

БАЊАЛУКА - Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић рекао је да ће Република Српска институционално бранити своја права и да ће бити упућена апелација Савјету безбједности УН због представљања Кристијана Шмита за високог представника иако није именован према процедурама.

Петровић је нагласио да Шмит није легалан јер није изабран у Савјету безбједности УН.

-Ми ћемо сигурно упутити апелацију и Савјету безбједности УН зашто се човјек представља као високи представник кога они нису именовали. Обратићемо се и Њемачкој, која има свог држављанина који хода по нашој територији и покушава да намеће законе силом -рекао је Петровић.

Истакао је да Република Српска има своје институције, које раде свој посао.

-Веома је важно да институције раде свој посао. Од Дејтона констинуирано постоје притисци на Републику Српску и њене институције. Послије оваквих одлука Уставног суда БиХ, покушавају нарушити институције Српске. Најважнија институција Српске је Народна скупштина јер су ту народни представници који усвајају законе. Гдје би друго могли бити усвајани закони - рекао је Петровић за РТРС.

Према његовим ријечима, поставља се питање послије одлука Шмита и Уставног суда БиХ шта би то било власништво Републике Српске.

-Крените само од „Електропривреде Републике Српске“. Ми не бисмо могли располагати водама. Ми већ имамо удар на земљиште Српске. Ми не бисмо имали шуме. Након тога долази до разградње институција које су грађене 27 година. И када бисмо разградили институције, имали бисмо само назив Републике Српска - рекао је Петровић.

Истакао је да је зато Српска приморана да се институциналнано бори.

-Приморани смо да објашњавамо да високи представник није легалан јер није изабран према процедурама које су превиђене Дејтонским споразумом. Ми имамо институције, желимо да задржимо њихову снагу, желимо да задржимо све што припада Српској - и земљиште и воду и шуме, осим касарни које су проглашене од стратешког значаја и којима управљају Оружане снаге БиХ. А неко то сада жели да сруши - рекао је Петровић.

Поручио је да је Република Српска приморана да доноси законе, да их објављује у свом службеном гласнику и да чува оно за шта борци Републике Српске дали своје животе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана