Петровић: Потрошачима веће цијене, али "Електропривреда" неће имати ни марку више од одлуке Уставног суда

Срна
Петровић: Потрошачима веће цијене, али "Електропривреда" неће имати ни марку више од одлуке Уставног суда

ТРЕБИЊЕ - Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" (ЕРС) Лука Петровић изјавио је да ће одлуком Уставног суда Српске већини грађана бити повећана цијена електричне енергије, а мањини смањена, те да ово предузеће неће имати ни КМ више од ове судске одлуке.

"Овом одлуком ће се сигурно повећати цијена грађанима који су трошили мање електричне енергије, овима који су просјечно трошили неће никако, а онима који су више трошили доћи ће до снижења цијене електричне енергије", навео је Петровић.

Он је додао да то није принцип ЕРС, као ни Владе Републике Српске ни надлежног министарства.

Петровић је нагласио да ЕРС, ако се дефинитивно поништи одлука Регулаторне комисије за енергетику, неће имати ниједну марку више, ни мање у својим приходима.

Он је навео да ће, ако одлука Уставног суда заживи, доћи до помијерања цијена унутар корпуса у коме су биле дефинисане.

Петровић је рекао да је ЕРС пратио искуства Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније, те израдио тарифне групе у жељи да купци који рационално троше имају нижу цијену струје, а велики потрошачи - већу. Он је додао да се мрежарине уређују посредством Регулаторне комисије за енергетику.

"Намјера је била да се заштите рационални купци. Пошто је то регулисана дјелатност, исту количину новца имате од малих и великих купаца, сада ће се та количина новца морати распоредити по истој цијени на све купце, а њих је 583.000 у Републици Српској – говорим о домаћинствима и осталој потрошњи", рекао је Петровић.

Он каже да то значи, да тамо гдје је било ниже, са овом одлуком би се морало повећати, а тамо гдје су биле веће цијене, овом одлуком би се морале смањити.

"Наша намјера је да у року од ова два три дана пошаљемо додатне информације судијама Уставног суда, како би размотрили могућност преиспитивања и допунских потенцијалних одлука", рекао је Петровић.

Он је указао да је сагласност на овакве тарифне групе дала Енергетска заједница, те да су стремљења ЕУ да потрошачи рационалније троше, да се не би користили скупи извори електричне енергије, као што је термоелектрична енергија.

"Ми искључиво поштујемо одлуке Регулаторне комисије за енергетику која је дужна да саопшти, сходно њеним процедурама, како ћемо ми даље наступати. Када се одлука Уставног суда објави у Службеном гласнику, Регулаторна комисија има своје рокове да усклади, сходно тој одлуци, могућност обрачуна струје за март и она ће нас о томе обавијестити", рекао је Петровић.

Он каже да ће, пошто је ријеч о регулисаној цијени електричне енергије, грађани ће бити обавијештени од Регулаторне комисије на који начин ће се обрачунавати за март.

"Регулаторна комисија има тарифну методологију према којој је она примијенила повлаштени статус за купце који рационално троше. Сад морамо да видимо да ли су сви аргументи били достављени Уставном суду, јер није ЕРС водио процес са Уставним судом, већ Регулаторна комисија", рекао је Петровић.

Петровић је навео да онај ко је трошио до сада 800 киловат-часова електричне енергије није имао промјена на рачуну и издатку за електричну енергију, они који су трошили више од 800 киловат-часова до 1.000, плаћали су двије КМ више, за оне са више од 1.200 киловат-часова то је било четири КМ више, а за оне који су трошили 1.500 киловат-часова била су знатнија повећања.

"Тарифни поступак је ишао на заштиту грађанина и на зелену агенду коју смо дужни да примјењујемо, све што се мање електричне енергије користи, то значи да се не користе термоелектрични извори производње електричне енергије, то значи да користимо више зелене енергије", рекао је Петровић.

Петровић је поручио да рационална потрошња сигурно спашава и ЕРС и Републику Српску, пуни буџете и чине се услуге многим другим системима.

Он је рекао да предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић треба да прекине политичко дјеловање, додајући да се "толика количина незнања, популизма, спиновања до сада није појавила у Републици Српској".

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић рекао је данас новинарима да треба укинути тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године, а предсједник СДС-а Милан Миличевић позвао је Управу "Електропривреде Српске" да смањи цијену струје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана