Петровић: Они који су рационално трошили струју имаће већи рачун

Срна
Петровић: Они који су рационално трошили струју имаће већи рачун

ТРЕБИЊЕ - Уставни суд Републике Српске донио је неразумну одлуку да поништи тарифе за обрачун електричне енергије јер ће се због тога повећати рачуни за 86 одсто грађана, рационалних потрошача, изјавио је генерални директор "Електропривреде Реублике Српске" Лука Петровић.

Петровић је појаснио да је одлуком коју је Уставни суд поништио предвиђено да грађани који троше електричну енергију до 500 киловат часова плаћају најниже цијене у Европи, од 500 до 1.500 мало веће, а изнад 1.500 киловат часова по тржишним цијенама.

-Запрепаштени смо одлуком Уставног суда да поништи одлуку Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске којом су уведене тарифне групе у јавном снабдијевању, односно снабдијевању грађана Републике Српске - рекао је Петровић новинарима.

Према његовим ријечима, Уставни суд је донио одлуку да они који су трошили више енергије плаћају јефтинију електричну енергију, а они који су рационално трошили да плаћају по већој цијени.

Повезани текст:

Владичић за „Глас“ појаснио

коме ће струја бити скупља, а коме не

-То значи у бруту, када се све сабере, људи који су нерационално трошили добиће снижење рачуна за електричну енергију за март, а људи који су рационално трошили добиће повећање рачуна - прецизирао је Петровић.

Навео је да ће повећање одредити Регулаторна агенција за енергетику јер ће се сада испоставити јединствена цијена и за рационалног и за нерационалног купца.

Рационалних купаца, односно који имају нормалну потрошњу, Петровић каже да у Републици Српској има 86 одсто и да ће се њима сигурно повећати рачуни због ове одуке Уставног суда.

-Када смо чули ту вијест, мислили смо да је у питању Уставни суд БиХ. Просто не можемо да разумијемо да нико на техничком нивоу није образложио предности постојећег тарифног поступка - додао је Петровић.

Нису могли ни да слуте да може до тога доћи јер им је, како каже, жеља била да заштите грађане који мало троше.

-Значи, Уставни суд не дозвољава да никога штитимо него да и онај који грије базен и сауну плаћа исто као и онај који троши дрва за гријање и за сијалицу. То за нас није рационално, али Уставни суд каже да сви треба да плате исту цијену електричне енергије - навео је Петровић.

Овакав тарифни систем, додао је, потпуно живи у Србији, Сјеверној Македонији, Хрватској, само што се можда зову плаве, црвене, зелене зоне.

-То је неразумна одлука Уставног суда који је морао да обрати пажњу на грађане, а то је 86 процената њих који су ипак имали погодности овим тарифним поступком - рекао је Петровић.

 

Након објављивања ове одлуке у "Службеном гласнику", Петровић је рекао да ће Регулаторна агенција за енергетику направити смјернице, а "Електропривреда" ће као јавни снабдјевач морати, као и до сада, поштовати одлуке Агенције.

Уставни суд Републике Српске одлучио је на јучерашњој сједници да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом Републике Српске.

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је истакао да су оспорене одлуке, које предвиђају обим потрошње као критеријум за утврђивање накнаде за набавку електричне енергије, чиме су крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољнији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације, пренијели су медији.

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске је, у складу са својим надлежностима, а на иницијативу "Електропривреде Републике Српске" донијела Одлуку о тарифним ставовима за кориснике дистрибутивних система и одлуку о тарифним ставовима за јавно снабдијевање, чије поједине чланове је Уставни суд прогласио неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана