Петронијевић: Поступак против Додика прекинути до окончања поступка против Шмита

СРНА
Петронијевић: Поступак против Додика прекинути до окончања поступка против Шмита

БЕОГРАД - Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је за Срну да је добар потез појављивање предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића пред Судом БиХ по оптужници за "неизвршавање одлука високог представника", а да је та оптужница дубоко политички мотивисана.

Петронијевић, који предводи савјетнички тим адвоката из Србије, рекао је да би поступак против Додика и Лукића требало прекинути до окончања поступка по кривичној пријави коју је против Кристијана Шмита поднио министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић да Шмит није легитиман високи представник у БиХ.

Што се тиче појављивања Додика и Лукића пред Судом БиХ по овој назови оптужници, Петронијевић каже да је то био један добар потез у смислу показивања односа према званичним институцијама БиХ.
"Самим тим Додик и Лукић су показали да они уважавају институције", додао је он.

Петронијевић је навео да је од самог почетка споран управо статус Шмита, који и даље не прихвата да је нелегитимно и нелегално на позицији на којој нема право да буде и не може црпити овлашћена која би високи представник на основу те позиције имао.

"То је једно `врзино коло` где део међународне заједнице и неки органи БиХ, као што је Тужилаштво, а ево сада се и Суд прикључио томе, сматрају да је он легитимно и легално изабран високи представник, иако то, наравно, није", истакао је Петронијевић.

Петронијевић је оцијенио да је претходно питање свих питања - да ли је Шмит високи представник, да ли је легитимно изабран и да ли може црпити овлашћења.

"Тврдња, не само моја него и људи који су у нашем саветничком тиму, и међународних, страних стручњака, јесте да господин Шмит није легитимно и легално изабрани високи представник и да он не може црпити никаква овлашћења нити обављати одређене активности у својству високог представника", додао је он.

Петронијевић је истакао да се то мора на почетку рашчистити, те да је добра ствар што је поднијета кривична пријава том истом тужилаштву против Шмита и да се тужилаштво мора изјаснити о томе.

"Мислим да би подношење ове кривичне пријаве подразумевало да се овај поступак против Додика и Лукића прекине до окончања поступка по тој кривичној пријави. Јер, понављам још једном, то је претходно питање свих ових ствари које се касније догађају, њихово појављивање, њихово изјашњавање, реакција суда", рекао је Петронијевић.

Он је оцијенио да се поступајући судија на неки начин понаша као да је све у реду и као да су тај поступак и оптужница исти као и сви други, али то није случај, јер је оптужница дубоко политички мотивисана, у њој нема кривично-правних мотива нити радњи извршења ђела ниједног од двојице оптужених.

Петронијевић је оцијенио да се од фазе нелегитимности Шмита сада прелази на другу фазу - нелегитимност доношења уопште члана Кривичног закона гђе Шмит каже да је онај који не поступи онако како он каже, извршио кривично ђело.

Он је истакао да су се само у тиранијама и у вријеме царева у средњем вијеку тако доносили закони, али да је у садашњим савременим државама кривично законодавство у надлежности највишег представничког органа, то јест скупштине.

Петронијевић је оцијенио да се читав поступак против Додика и Лукића може сматрати да је потпуно ванправни и дубоко политички мотивисан покушајем онемогућавања легитимно и легално изабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика као једног од окривљених да несметано обавља своју функцију.

Он је истакао да је то покушај дестабилизације Републике Српске, онемогућавање легитимних и легалних органа, те урушавање институција као што је Скупштина.

"Јер, шта је Додик урадио? Потписао одлуку сопствене Скупштине. Дакле, сопственог представничког тијела. Шта је Лукић урадио? Урадио је оно што је био налог највишег законодавног тијела у држави, представничког тијела скупштине и предсједника државе. Дакле, нема апсолутно никакве кривице, посебно на његовој страни. Како ће се то даље одвијати, то остаје да се види", навео је он.

Петронијевић је појаснио да савјетнички адвокатски тим који је окупио, нажалост, имајући у виду одредбе закона, не може да поступа пред Судом БиХ као адвокати из Србије, јер нису регистровани на територији чак ни Републике Српске, а камоли БиХ.

"Ми у сваком случају стојимо сваког тренутка на располагању колегама који су директно уз Додика и који свој посао раде на прави начин. Ми не можемо фактички поступати пред Судом БиХ, али можемо бити једна врста подршке у решавању неких спорних питања која се тамо дешавају", рекао је Петронијевић.

Он је истакао да овај савјетнички адвокатски тим сматра да би након подношења кривичне пријаве против Шмита, требало тражити од Суда да се прекине поступак против Додика и Лукића док се не ријеши по кривичној пријави против Шмита.

Петронијевић је додао да није оптимиста ни по питању да ће Суд БиХ имати снаге или кредибилитета и независности да одлучи да је тај поступак политички, а не кривично-правни и да донесе донесе ослобађајућу или одбијајући пресуду, као ни да ће Тужилаштво прихватити кривичну пријаву против Шмита.

"Али, то је морало да се уради, јер треба покушати свим правним средствима. Чак и када сте у увјерењу да она неће бити делотворна. То је логика права и примене права. И сви они који поступају на тај начин, који сматрају да је право изнад некакве анархија, морају се понашати на тај начин", рекао је он.

Он је изразио бојазан да посљедице оваквог понашања групе тих људи који себе називају представницима међународне заједнице, а фактички представљају ђелић међународне заједнице или колективни Запад, оваквим својим чињењем отварају још једну "Пандорину кутију".

"Можда овај простор припремају као резерви простор за изазивање сукоба и нестабилности, јер видите да широм света то чине... Надам се да су народи на овом простору од српског па до свих осталих, довољно искусили и схватили да не треба на прву лопту да крену и раде оно што су радили деведесетих година", рекао је Петронијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана