Петронијевић: Показаће се да је НАТО агресијом на СРЈ отворио “Пандорину кутију”

Срна
Петронијевић: Показаће се да је НАТО агресијом на СРЈ отворио “Пандорину кутију”

БЕОГРАД - Адвокат Горан Петронијевић сматра да иницијатива Русије за расправу о одговорности НАТО-а за агресију на СР Југославију (СРЈ) на сједници Савјета безбједности УН и осуду тог чина има велики значај јер су Запад и НАТО 1999. године направили преседан и отворили “Пандорину кутију”.

етронијевић је указао да је Србија и 1999. године, а и касније, истицала да ће отварање те “Пандорине кутије” у погледу непоштовања међународног права оставити трагичне и далекосежне посљедице.

“Неки су мислили да је то претеривање, а неки су покушали да то прикрију теоријом да је то случај суи генерис и када је реч о бомбардовању НАТО-а и о отцепљењу Косова”, изјавио је Петронијевић Срни.

Он је истакао да то не може да прође, без обзира на покушај Запада да то прикрије и затрпа, јер нема државе на свијету која нема своје Косово.

“Решавање на овај начин по правилима јачег, а не по међународном праву, доводи до овога до чега смо данас дошли, а дошли смо на праг трећег светског рата”, упозорио је Петронијевић.

Према његовим ријечима, значај расправе о агресији НАТО-а на СРЈ у Савјету безбједности УН је у томе што је то покушај да се онима који су тако драстично кршили међународно право објасни какву су грешку направили.

“То им је позив да се призову памети, ако икако могу, док је време. На измаку је, али га још има”, оцијенио је Петронијевић.

Он је подсјетио да су они који су извршили агресију на СРЈ имали 25 година да признају грешку и затраже опрост и да би тек тада могло да се промијени оно што је блаженопочивши патријарх српски Павле рекао да “опростити можемо, али заборавити не”.

“Хришћански је опростити. Али, коме Ономе ко је признао да је погрешио и ко се покајао и тражи опрост, а не на овај начин како то неки заговарају”, рекао је Петронијевић.

Петронијевић сматра да су, упркос томе, иницијатива за сједницу Савјета безбједности УН о НАТО агресији на СРЈ и позив руске Државне думе да се утврди међународно-правна и морална одговорност држава НАТО-а веома важни.

“Ја те иницијативе уопште не бих одвајао од терористичког чина који се догодио у Москви. Инсистирање Москве да питање агресије НАТО-а уђе на дневни ред Савета безбедности УН и да се о томе поново прича је јако болно и врло непријатно за САД. Овај језиви терористички напад у Москви на неки начин затрпава актуелност овог догађаја у Савету безбедности”, навео је Петронијевић.

Он је истакао да је веома важно имати на уму да Руси и на Дан жалости због жртава у терористичком нападу у Москви инсистирају на томе да се не заборављају НАТО агресија на СРЈ и људи који су у њој страдали.

Петронијевић вјерује да ће отварање расправе о одговорности НАТО-а за агресију на СРЈ показати да након ове историјске дистанце многи другачије посматрају тај проблем.

“У европским земљама, почев од Француске и Италије, изражавају жаљење због почетка бомбардовања 1999. године, али они и даље не кажу да су погрешили. Не, него нам поручују: Ви сте погрешили, а ми ћемо вам опростити што смо вас бомбардовали. То је тотално лицемерје”, рекао је Петронијевић.

Говорећи о најави предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића да ће парламент Српске подржати иницијативу депутата Државне думе Руске Федерације и Савјета Федерације о утврђивању одговорности земаља НАТО-а за агресију на СРЈ, Петронијевић је оцијенио да је та одлука веома важна.

Он је истакао да треба имати на уму да је Запад српски фактор на Балкану прогласио реметилачким.

“Ако Запад успе да српски фактор на Балкану разбије тако што ће једна скупштина рећи да, а друга, не дај Боже, не, онда смо ми пропали. То је јако значајно. Сигуран сам да ће парламент Српске донети одлуку да подржи руску иницијативу, а искрено се надам да неће бити непријатних изненађења ни у Скупштини Србије”, рекао је Петронијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана