Петронијевић: Носиоци глобализма доживјели озбиљан пораз

Срна
Петронијевић: Носиоци глобализма доживјели озбиљан пораз

БЕОГРАД - Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да су предлагачи резолуције о Сребреници и носиоци глобализма данас доживјели озбиљан пораз у УН, јер су у укупном збиру имали мање гласова од оних који су били против и уздржани.

Петронијевић је истакао да они који су прогурали резолуцију, до које се дошло махинацијама и злоуптребом гласања на овај начин, са 84 гласа од 193 чланице УН, за тако нешто никако не могу да сматрају да су побиједили без обзира на то што је формално-правно гледано резолуција усвојена.

"Ово је озбиљан пораз неолиберално-глобалистичких снага, предвођених САД, које су данашњим гласањем показале са коликим капацитетом утицаја располажњу у садашњем мултиполарном светском поретку, и то не реалног утицаја, већ рачунајући и све могуће махинације и уцењивачки потенцијал", рекао је Петронијевић Срни.

Он сматра да је веома важно указати и на то да ову резолуцију суштински није гурала Њемачка, јер је она у овој причи била само прокси играч у првој линији попут Украјине у сукобу са Русијом и, како каже, њој и неколицини земаља је потурено да обаве оно што су САД требало да ураде.

"Американци су овим што су постигли данас у УН само убрзали пропаст глобализма у сукобу са суверенизмом. Сада је потпуно јасно да глобализам ни изблиза нема онолико снаге колико то пропагандно гура", оцијенио је Петронијевић.

Према његовим ријечима, исход данашњег гласања у УН је показатељ да је неолиберални глобалистички поредак у озбиљном умирању, јер би САД и они који их слиједе могли да причају о некој побједи да су добили бар 100 или 120 гласова.

"Ово што се дешава сада изгледа као референдум и једна врста пребројавања, али и убрзавање пропасти неолибералног глобализма. Готово сам сигуран да је најмање 30 земаља које су гласале за резолуцију биле уцењено и притиснуто, тако да је ово страшан пораз САД и глобалиста", навео је Петронијевић.

Он је истакао да је за њега већа штета гласање Црне Горе него усвајање резолуције.

"Разлог је то што је један од наума неолибералног глобалистичког поретка у разбијању српслког корпуса изазивање сукоба између Србије и Црне Горе", рекао је Петронијевић.

Он је објаснио да се гласањем за резолуцију о Сребреници у Црној Гори отвара и унутрашњи проблем, јер ће у случају да српска коалиција изађе из Владе и да Влада падне у игру ускочити Мило Ђукановић.

"Он ће у том случају пружити подршку Влади. То значи враћање у седло најполтронскијих неолиберално глобалистичких снага у свету, што је, без сумње, поредак Мила Ђукановића“, рекао је Петронијевић.

Генерална скупштина УН усвојила је данас антисрпску резолуцију о Сребреници за коју је гласало 84 држава, 87 је било против и уздржано, док 22 земље нису гласале.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана