Петронијевић: Кафкијански процес Српској диже тензије у БиХ

Срна
Foto: ГС

Адвокат Горан Петронијевић назвао је кафкијанским судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и оцијенио да дјеловање западног фактора диже тензије у БиХ и онемогућава помирење на овим просторима.

"Без дилеме, ово је кафкијански процес, овде се суди председнику Републике Српске, Народној скупштини и свима онима који су учествовали у избору Скупштине", рекао је Петронијевић вечерас у Бијељини на панел-дискусији "Суђење Републици Српској".

Он сматра да ново појављивање предсједника Републике Српске на Суду БиХ може да изазове испољавање одређених лоших намјера и истиче да у Сарајеву очигледно сви имају лоше намјере.

"То неће бити судски процес чија је сврха утвђивања некакавог чињеничног стања и примена некаквог закона, већ једна политичка игра која је диктирана са стане и нико од нас, поготово Додик, не знају шта они сада даље смерају", рекао је Петронијевић.

Он је навео да предсједник Републике Српске поштује Устав и покушава да васпостави важење тог Устава, те да је показао да поштује институције својим појављивањем на суду, макар чак и такав суд какав јесте.

"Дошао је, појавио се пред тим судом и ја мислим да је то од њега апсолутно довољно. Ово што се сада ради, овакво убрзање поступка, показује да они немају добре намере и лично мислим да би његово /Додиково/ појављивање могло да доведе до једног загревања ситуације која не би била добра", истакао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, овако брзо вођење поступка, на пречац, указује на то да они имају намјеру да брзо донесу пресуду, да су је можда већ донијели и да имају намјеру да је брзо изрекну, што им једноставно не треба дозволити.

Петронијевић је указао да постоје законити начини опструкције таквих намјера, односно процесних злоупотреба од Суда и Тужилаштва.

"Пред судом постоје начини борбе, али пред квазисудом то је мало теже, имамо искуства ми који смо пуно времена провели у Хагу. У такве парасудске институције, које су контролисане из западних центара моћи и непосредно вођене преко амабасада као даљинским управљачем, немам поверења, а највећи део судских институција на Балкану све више функционише под таквим условима", оцијенио је Петронијевић.

Парадокс је, каже Петронијевић, да некога ко се бори за Устав проглашавате сепаратистом, а оног који руши Устав, законе, институције власти, ко обеснажује представничку и законодавну власт проглашавате чуварем државе.

Он је навео да је намјера процеса да се држава трансформише у неки облик унитарности, или по етничком принципу, или по принципу потпуне зависности и управљања од запада.

"У овом судском процесу се суди Републици Српској", поручио је Петронијевић.

За Кристијана Шмита и његове претходнике, Петронијевић каже да су "високи представници са ниским побудама", имајући у виду штеточинство које су непрекидно на овом простору чинили.

"Они скоро 30 година спроводе вољу неолибералног глобалистичког запада, стварајући непрекидно тензију и чини ми се да је њихов главни задатак не дозоилити помирење на овим просторима", оцијенио је Петронијевић.

Пред Судом БиХ је за 22. новембар заказан главни претрес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се изјаснили да нису криви. Додик и Лукић су оптужени за непоштовање одлука Кристијана Шмита. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана