Петронијевић: Ако се Караџићу ишта деси, директно ће бити одговорна британска влада

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Адвокат Горан Петронијевић, правни заступник првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, изјавио је Срни да је дошло до страховитих нарушавања Караџићевих основних људских и затворских права у Великој Британији те поручио да ће, уколико му се ишта деси, за то директно бити одговорна британска влада.

Петронијевић је, говорећи о писму које је група интелектуалаца упутила генералном секретару УН Антонију Гуетересу због нехуманог поступања према Караџићу у британском затвору, рекао да је то начин да се скрене пажња и домаћој и свјетској јавности на озбиљно кршење Караџићевих основних људских права, посебно затворских.

"Ово је први покушај да се о овоме обавести светска јавност, јер ако се њему ишта деси, директно је одговорна британска Влада, то неће бити никаква случајност већ, затворско, односно судско убиство и то мора да се зна унапред", истакао је Петронијевић.

Он је напоменуо да је Караџићев правни тим упозоравао прије његовог упућивања у британски затвор на издржавање казне на све опасности које га тамо могу очекивати.

"Али нисмо рачунали на незаконито понашање британских власти. Све што се тамо ради, ради се да му се отежа боравак, он је човек у озбиљним годинама, потребна му је нега, лекови, исхрана и све остало", навео је Петронијевић.

Према његовим ријечима, Караџићу се ускраћују сва основна људска права, контакти са породицом, неосновано се дисциплински кажњава да би се то покрило некаквом формом и то траје већ дужи временски период.

"Ангажовали смо и адвоката из Велике Британије који је ступио у контакт са затворским властима и покушава да и правним путем парирамо тим незаконитим радњама које они имају према њему, међутим то није уродило плодом", рекао је Петронијевић.

Петронијевић је нагласио да је Караџић тамо затвореник УН, а не Уједињеног Краљевства.

"А они то пренебрегавају. Они су потписали споразум и обавезали се према Хашком трибуналу да поштују сва она правила и права и дају такав третман и смештај какав је неопходан по правилима Хашког трибунала, који какав је такав је, у ингеренцији не Уједињеног Краљевства, него УН", додао је Петронијевић.

То што је Британија, како је рекао, потписала споразум о пријему на издржавање лица која су лишена слободе или осуђена пред Хашким трибуналом не значи да их гурну у некакву рупу и малтретирају тамо, напротив то значи да треба да поштују сва она права и правила која Трибунал, односно УН, односно конвенције и резолуције које се тичу заштите права затворених и лица лишених слободе.

"То се није догодило и ово је једини начин да скренемо пажњу и домаће и светске јавности на драстично кршење његових права јер то иде до те мере да ми почињемо да размишљамо и о тежим последицама", истакао је Петронијевић.

Он је указао да је Караџић у британском затвору "крив" и зато што је његов став прихваћен или општеприхваћен о појединим питањима.

"Замислите ви то, да ја цитирам сад Радована Караџића и кажем шта је некад Караџић рекао, а онда, они му укину могућност да му се на картицу уплати новац који му је неопходан за лекове и исхрану, укину му се картице са којих може да контактира са породицом, са својим адвокатом. Замислите шта то значи?!", додао је Петронијевић.

Петронијевић је рекао да нажалост није упознат о тренутном здравственом стању првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у затвору на британском острву Вајт, указујући да постоји могућност трагичног исхода и захтијевајући да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Караџићу су, како се наводи, онемогућени сусрети са правним савјетницима, дуже вријеме се налази у потпуној изолацији, а онемогућено му је и кориштење додатне свјетлости у виду лампе и компјутера, пишу "Вечерње новости".

Није му дозвољено да се обраћа затворској управи, нити било којој правосудној инстанци, изложен је психичком малтретирању чувара, а затвор је блокирао картице његових пирјатеља и чланова породице, па нико од њих не може да му уплати новац за храну и телефон.

Истиче се да се Караџић већ неко вријеме налази у потпуној изолацији без права на контакт са породицом, а наводни разлог је цитирање његових политичких ставова у медијима од других особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана