Петрић:Венецијанска комисија весело друштво које даје мишљења по наруџби

Срна
Петрић:Венецијанска комисија весело друштво које даје мишљења по наруџби

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Венецијанска комисија је једно весело друштво које веома често по наруџби даје пригодна мишљења потребна за спровођење одређених политика, а која се не могу уклопити у уставноправни поредак БиХ, оцијенио је за Срну правник Бранко Петрић.

-Венецијанска комисија даје мишљења и то може бити имплементирано у домаће законодавство, али не смије бити супротно са његовим карактером, са његовим приципима, уставности -изјавио је Петрић.

Петрић је напоменуо да је Устав БиХ из којег прозилази уставноправни поредак земље, прозвод једног међународног договора.

-Венецијанска комисија даје некаква своја мишљења шта би то било добро, када би могло бити. (Члан Предсједништва БиХ Жељко) Комшић је у функцији наручиоца одређених мишљења која се траже када се направи простор и добију се онаква каква се траже. То је позната ствар и није нека новина - рекао је Петрић.

Према мишљењу Венецијанске комисије, етничке квоте се не могу користити приликом избора судија у Уставни суд БиХ, јер то "представља дискриминацију и подрива интегритет ове правосудне институције".

У мишљењу, које је Комисија објавила на пленарном засједању одржаном 21. и 22. јуна, а које је објављено на званичној страници Венецијанске комисије, оцијењено је и да је то у супротности са европском праксом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана