Петричевић: Мјере владе Српске растеретиле привреду

Срна
Петричевић: Мјере владе Српске растеретиле привреду

БАЊАЛУКА - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је Срни да је Влада Српске својим мјерама допринијела растерећењу привреде смањењем збирне стопе доприноса, повећањем неопорезивог дијела плате, смањењем и укидањем комуналне таксе и укидањем фискалних и парафискалних оптерећења што је пут према већим платама.

-Новина у овој години је да ћемо ускоро расписати јавни позив за додјеле подстицаја за мала и средња предузећа, а средства ће бити намијењена за дигиталну трансформацију, техничке иновације, очување старих и умјетничких заната и домаће радиности, као и учешће на сајмовима, те организовање конференција- нагласио је Патричевић.

Према његовим рјечима, подршка привреди кроз активности Министарства не огледа се само кроз финансијска средства, јер је много тога урађено на побољшању пословног амбијента.

-Ту прије свега мислим на оптимизацију административних процедура на републичком нивоу, односно поједностављења различитих формалности код регистрације привредних субјеката које издају републички органи управе, укидање такси и нанада, што све води смањењу трошкова и штеди вријеме за пословну заједницу - каже Петричевић.

Измјенама законских рјешења о комуналним таксама, подсјетио је он, укинута је обавеза плаћања таксе за истицање пословног имена гдје се долази до уштеде од 17 милиона КМ, као и додатних три милиона КМ за укидање посебне републичке таксе што износи 20 милиона КМ растерећења за привреду.

Петричевић наглашава и да је технолошки развој и повећање

продуктивности основни услов за развој привреде у Српској и раст плата, јер само кроз повећање продуктивности домаће компаније могу бити конкуретне на захтјевном иностраном тржишту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана