Петрић: За поновно бројање гласова није довољно изаћи на трг и викати „ми смо покрадени“

ГС, Срна
Петрић: За поновно бројање гласова није довољно изаћи на трг и викати „ми смо покрадени“

БАЊАЛУКА- Бивши члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић, говорећи о захтјеву опозиције у Српској за поновним пребројавањем гласова и понављањем избора за предсједника Републике Српске, рекао је да се избори могу поништити ако се неправилност утврди, али под условом да је она таква да може промијенити исход избора.

-Поништење избора је много озбиљна ствар и много опасна ствар - рекао је Петрић за АТВ.

Он је рекао ЦИК има инфраструктуру да донесе одлуку о поновном пребројавању одређених гласова али само уколико се неправилност учине вјероватним.

-Али, за то није довољно изаћи на трг и викати „ми смо покрадени“ - рекао је Петрић.

Напомиње да су посматрачи ти који пријављују неправилности.

-Да је било манипулације гласовима, каже Петрић, то би открила изборна администрација, органи безбједности и међународни посматрачи и то би било санкционисано истог тренутка. То што се наводи да је било, једноставно технички није могуће извести“, рекао је Петрић.

Када је ријеч о броју неважећих листића на протеклим општим изборима у БиХ, Петрић каже да није било одступања у њиховом броју у односу на раније изборе.

Сматра да су протекли општи избори у БиХ добро организовани и проведени регуларно, те да их је било лакше спровести, јер није било притисака и опструкција, као што је то био случај за изборе 2018. године.

Лидери и представници ПДП-а, СДС-а и Листе за правду и ред, заједно са кандидатом за предсједника Републике Српске Јеленом Тривић, предали су 5. октобра Централној изборној комисији у Сарајеву захтјев за поновно бројање и поништавање избора за ниво предсједника РС.

Раније су представници опозиције најавили д аће тражити ново пребројавање гласова и за Народну скупштину Српске и Предстевнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана