Петрић: Први у региону обештећени за штету од афричке куге

СРНА
Петрић: Први у региону обештећени за штету од афричке куге

БИЈЕЉИНА - Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске омогућило је да пољопривредници у Српској први у региону буду обештећени за штету од афричке куга свиња, рекао је Слободан Петрић из републичког Удружења узгајивача свиња и додао да су до сада уплаћена 22 милиона КМ.

Петрић, који је предсједник Управног одбора Удружења, рекао је да је исплата почела на вријеме и да је то за сваку похвалу.

"Министарство је одмах реаговало, предузело одређене мјере, прогласило ванредну ситуацију и урадило све што је требало. Највеће штета била је у Семберији, али град Бијељина није реаговао на вријеме", рекао је Петрић Срни.

Из Министарства о пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обавијестили су кориснике да ће данас бити исплаћено два милиона КМ за надокнаду штете проузроковане афричком кугом свиња.

Он је истакао да је ресорно министарство исплатило до сада 22 милиона КМ за штету, а да је прије два мјесеца регистрован посљедњи случај свињске куге.

"Цијене по којима су исплаћивали штету биле су реалне, чак и веће од тржишних у том периоду и то је за сваку похвалу.

Сада треба да се бавимо Правилником о безбједносним мјерама који је изашао прије два-три дана. Људи би требало да почну да раде јер прошло је већ девет мјесеци откако се куга појавила", рекао је Петрић. О

н је истакао да сви узгајивачи морају бити свјесни да се даље не може радити на старински начин, јер ће афричке куге свиња бити још на овим просторима, због чега мора постојати озбиљност у будућем раду.

"Помоћ и подршку од Министарства имамо, али и ми као произвођачи морамо радити и озбиљније приступати свом послу, свјесни проблема које смо имали", нагласио је Петрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана